неділя, 19 серпня 2018 10:49

Незвичайний космічний апарат повернули на Землю

Незвичайний космічний апарат повернули на Землю
Собаки Білка та Стрілка - перші живі істоти, які повернулися з космосу на Землю Фото: ped-kopilka.com.ua

Космічний корабель "Супутник-5" із собаками Білка і Стрілка 19 серпня 1960 року відправили на орбіту із полігону Байконур в Казахстані. Це був перший космічний апарату, який повернувся назад на Землю.

Посилати в космос людину боялися без уявлення про вплив факторів, які виникають у невагомості. Дослідження планувалося проводити на мавпах і собаках. Але виявилося, що мавпи не підходять – вони занадто примхливі, важко піддаються дресируванню.

Інша справа – собаки, особливо дворняжки. Вони швидко звикають до людини і легко їй підкоряються. Саме безпородні собаки мають міцне від природи здоров'я, кмітливі, добре пристосовані до стресів та невибагливі до їжі. На початку літа 1951 року підготовку пройшли 14 тварин.

У перший експериментальний політ 22 липня 1951-го відправили двох собак – Цигана і Дезіка. Ракета Р-1В стартувала на полігоні Капустин Яр в Астраханській області в Росії. Коли вона досягла висоти 100 кілометрів, відсік з собаками відокремився і почав вільно падати. На висоті 7 км відкрився парашут, і контейнер з "космонавтами" благополучно приземлився. Політ тривав близько 20 хвилин. Дезік і Циган добре перенесли перевантаження, невагомість і стали першими в історії людства живими істотами, що здійснили політ на балістичній ракеті у верхні шари атмосфери до умовного кордону з космосом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космонавти працювали на першій орбітальній станції 22 доби

29 липня, відбувся другий старт ракети. Цього разу полетіли Дезік і Лисиця. Дезіка відправили вдруге, щоб перевірити поведінку під час повторного польоту. Через відмову барореле парашут спускного апарата при приземленні не розкрився. Контейнер з собаками на великій швидкості врізався в землю. Дезік і Лисиця загинули, ставши першими жертвами програми підкорення космосу. Конструктор Сергій Корольов взявся розробляти систему аварійного порятунку.

Проведення випробувань висотних ракет дозволило вирішити низку складних наукових завдань і отримати важливий експериментальний матеріал з відпрацювання систем орієнтації, навігації, повернення на Землю. При цьому багато собак злітали в космос по кілька разів, найбільше – п'ять – Відважна.

Для Білки і Стрілки конструктори розробили системи водопостачання, харчування та регенерації відходів. Медико-біологічна апаратура фіксувала зміни, які відбувалися у їхніх організмах.

20 серпня 1960 року спусковий апарат з цілими і неушкодженими собаками успішно приземлився. Тривалість космічного польоту склала більше 25 годин. Сергій Корольов був дуже задоволений результатами випробувань і почав підготовку польоту людини в космос.

Спусковий апарат космічного корабля "Восток-6" збився із курсу і приземлився на пасовищі неподалік від села Мурашкіно в Алтайському краї 19 червня 1963 року о 8:20. У ньому була перша жінка-космонавт Валентина Терешкова. Знаходилась в космосі три доби і здійснила 48 обертів навколо Землі.

Зараз ви читаєте новину «Незвичайний космічний апарат повернули на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути