вівторок, 19 червня 2018 08:20

Хрущов одружив космонавтів заради наукового експерименту

Хрущов одружив космонавтів заради наукового експерименту
26-річна Валентина Терешкова готується до польоту в космос. Фото: ria.news

Спусковий апарат космічного корабля "Восток-6" збився із курсу і приземлився на пасовищі неподалік від села Мурашкіно в Алтайському краї 19 червня 1963 року о 8:20. У ньому була перша жінка-космонавт Валентина Терешкова. Знаходилась в космосі три доби і здійснила 48 обертів навколо Землі.

22-річна Валентина походить із селянської родини з-під Ярославля. Ткаля за фахом, вміє стрибати з парашутом, має ораторський хист, у неї позитивна біографія. У лютому 1962 року разом з трьома іншими жінками починає інтенсивну підготовку до польоту в космос. Навантаження даються важко – Терешкову нудить після центрифуги, вона непритомніє. Всупереч висновкам медичної комісії, її включають до програми спареного польоту кораблів "Восток-5" і "Восток-6"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політ першого космонавта тривав 108 хвилин

14 червня стартував "Восток-5" з 29-річним Валерієм Биковським на борту, через два дні - "Восток-6" з Терешковою. Обидва кораблі летять по різних орбітах. "Восток-6" летить у автоматичному режимі. Терешкова ні разу не брала участь в його управліні. В польоті часто непритомніє, її нудить від космічної їжі. Отямлюється, передає в ефір:

"Я —Чайка. Політ проходить нормально". Після 71-ї години польоту "Восток-6" увійшов у атмосферу Землі. Терешкова через збій навігації ледве не впала в озеро. Биковський приземлився на кілька годин пізніше.

Пастухи допомагають вилізти, знімають скафандр. Жінка погано себе почуває, у неї болить голова, оніміли руки й ноги, на обличчі і тілі синяки. Сільські жінки годують космонавтку чорним хлібом, квасом, картоплею. Голова колгоспу відвозить до села, звідти – гелікоптером до московского госпіталю. На місце приземлення з'їжджаються військові. Попереджувальними автоматними пострілами розганяють селян від спускного апарата. Вони встигли обдерти обшивку, з'їсти рештки космічної їжі, пошкодити апаратуру.

Наступного дня Терешкову з лікарні знову відправляють на місце приземлення. Треба зробити постановочну зйомку для кінохроніки. Знову вдягають скафандр, шолом. Садять у космічний апарат. Камера знімає селян, що біжать до нього. Хтось відкриває кришку капсули. Космонавтка всередині весела й усміхнена. Ці кадри потім бачить увесь світ. Насправді Терешкова важко відходить від польоту. Кістки стали крихкі через вимивання кальцію у космосі, турбують постійні головні болі, нудота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В центрі підготовки космонавтів разом з Гагаріним готували 12 льотчиків

Валентину Терешкову нагороджують Орденом Леніна і Зіркою Героя Радянського Союзу, дають квартиру. Через півроку виходить заміж за космонавта 34-річного Андріяна Ніколаєва. Це ідея Хрущова і учених-медиків. Хочуть дослідити вплив космосу на репродуктивну систему людини. Молодята цього бояться. Експеримент з потомством собак-космонавтів закінчився трагічно: щенята народилися сліпі й усі загинули. За рік у зіркової пари народжується здорова донька.

12 квітня 1961 року космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-річним радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 за московським часом з космодрому "Байконур" у Казахстані. Зробив за 108 хвилин один виток навколо Землі і о 10:55 приземлився неподалік міста Енгельс - тепер Росія.

Зараз ви читаєте новину «Хрущов одружив космонавтів заради наукового експерименту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути