вівторок, 05 листопада 2013 19:49

Нестор Махно і Симон Петлюра в еміграції планували спільний похід в Україну

Нестор Махно і Симон Петлюра в еміграції планували спільний похід в Україну
Нестор Махно під час лікування у польському шпиталі. Фото: e-reading.biz

Роль старих запорізьких традицій наклала на Махна й на махновців великий відбиток. Це органічно поєдналося з їхніми загальними анархістськими уявленнями. Про це в ефірі "Історичної правди" розповів кандидат історичних наук Володимир Горак.

За словами історика, в еміграції Нестор Махно сприйняв національну складову українського руху, навіть співпрацював з Симоном Петлюрою.

"Можна стверджувати, що в еміграції ставлення Махна до Петлюри і українського руху помітно змінився на краще, - розповів він. -  У 1920-і роки Петлюра і Махно навіть планували спільний похід в Україну. Чому він не відбувся? Може бути багато причин, починаючи від поганого здоров'я Нестора Махна і закінчуючи політичною ситуацією, яка не давала шансів на реванш".

Такі плани справді різко відрізнявся від воєнних кампаній, які Махно проводив під час громадянської війни.

"Думаю, згодом Махно усвідомив, що його війна на усі фронти була вигідна більшовикам. Якби він узяв участь не в роз'єднанні єдиного українського фронту, а в його скріпленні, то шанси на відвоювання незалежної України були відчутно вищими", - додав Горак.

Суперечливим питанням є ставлення Нестора Махна, так само як і Симона Петлюри,  до антисемітизму. Володимир Горак стверджує, що "батько" не був антисемітом та всіляко боровся з погромниками.

"Якщо брати позицію махновської верхівки щодо різних форм антисемітизму, то вони були різко проти, - розповів дослідник. - Більше того, Махно висловлювався чітко: "Антисемітизм  -наш класовий ворог". Антисеміти вносять ворожнечу у єдиний революційний фронт. Махно видавав накази, які орієнтували повстанців на боротьбу з антисемітами. Також відомі випадки, коли він власною рукою розстрілював погромників. З іншого боку, не можна сказати, що антисемітизм був повністю відсутній у махновських лавах".

Зараз ви читаєте новину «Нестор Махно і Симон Петлюра в еміграції планували спільний похід в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути