пʼятниця, 25 жовтня 2013 14:52

Нестор Махно будував свою державу - історик

Нестор Махно будував свою державу - історик
Фото: topwar.ru

З масовим селянським рухом під проводом Нестора Махна мусили рахуватися всі його супротивники. Про це  в ефірі "Історичної правди" розповів кандидат історичних наук Володимир Горак. На його думку, Махно не був анархістом, а на підконтрольній його повстанцям території у 1918-1920 роках поступово виникала держава, хоча й доволі специфічна.

"Махно був анархістом скоріше на словах, - зазначив історик. - Насправді він будував свою селянсько-махновську державу. Що властиво для анархізму? Відсутність органів державної влади. А погляньмо на конкретну практику махновщини: за час дії повстанців на контрольованій ними території неодноразово скликалися народні з'їзди повстанців, селян і робітників. Ці з'їзди не були формальними, а приймали важливі рішення, які потім послідовно реалізовувалися прибічниками Махна. Махновська держава "на тачанках" була дещо специфічною, певні ланки державної влади в ній були відсутні. Але було й чимало ознак держави. Скажімо, славетна махновська контррозвідка. Своїм опонентам я поставив би питання: хіба у якомусь з класичних творів анархізму є мова про такий класичний орган державної влади? Контррозвідка як таємна поліція і анархізм були речами несумісними. А махновською таємною поліцією захоплювалися навіть вороги".

Велику популярність, яку мав рух Махна серед населення, Володимир Горак пояснює фактичною відсутністю прив'язки до будь-якої ідеології.

"Я думаю, що перш за все Нестор Махно прагнув до знищення пригнічення у будь-яких можливих проявах, незалежно від того звідки воно виходило - справа від денікінців чи зліва від більшовиків. Саме ця боротьба і була причиною колосальної популярності Махна серед населення", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Нестор Махно будував свою державу - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути