четвер, 21 березня 2013 14:29

Першу в світі модель клапана серця, створену Амосовим, можна буде побачити онлайн
13

До ініціативної групи увійшли знімальна група фільму, Асоціація кардіологів, серцевих та судинних хірургів Києва, а також родина Миколи Амосова
Фото: Фото: Ольга Скороход

Вчора, 20 березня у Національному медичному музеї відбулася прес-конференція, присвячена зйомкам повнометражного документального фільму "Амосов: століття". На ній було повідомлено, що в рамках року Миколи Амосова, оголошеного ООН, знімальна група фільму збирає документальні свідчення про великого українського лікаря.  До ініціативної групи увійшли знімальна група фільму, Асоціація кардіологів, серцевих та судинних хірургів Києва, а також родина Миколи Амосова.

Організатори зацікавлені у матеріальних предметах, які стосуються життя лікаря і нематеріальних свідченнях.

"Ми маємо на меті зібрати спогади пацієнтів, яких колись оперував Микола Михайлович, його учнів, лікарів-сучасників, студентів, які колись слухали його надзвичайно популярні лекції, і просто тих людей, для яких він став взірцем. Наприклад, людей, які прочитали його книги і зрозуміли, що для того, щоб прожити здорове життя, потрібно виконувати зовсім небагато нескладних дій - і пішли цим шляхом, - сказала донька Миколи Амосова, професор-кардіолог Катерина Амосова. - Ми просимо таких людей відгукнутися, розповісти нам свої життєві історії, прислати фото".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк випустить монети "Микола Амосов" та "Нестор Махно"

Частково зібрані дані увійдуть до фільму "Амосов: століття". Крім того, весь масив зібраних даних буде відображено на сайті amosov.org, який стане своєрідним інтернет-музеєм Миколи Амосова. До музею вже передано чимало експонатів - паперів, фото, відео та апаратури.

"Окрім всього, ми передали батькову друкарську машинку, яку вони з мамою привезли зі Східної Пруссії (вони з мамою дійшли до Кеніґсберґа, а закінчували війну в Манчжурії). Саме на цій машинці були надруковані більшість робіт про серце та багато інших. А вже в останні 10-12 років життя батько освоїв комп'ютер", - розповіла пані Амосова.

Документальний фільм "Амосов: століття" є незалежним - його фінансують своїми особистими коштами представники Асоціації кардіологів, серцевих та судинних хірургів Києва, родина Миколи Амосова, студія "Генератор", яка знімає фільм, та небайдужі люди, які переказують кошти на створений для цього рахунок. Режисер Сергій Лисенко вказав, що бюджет фільму зараз наповнений на 75%, збір коштів триває. Зйомки розпочнуться у квітні та проходитимуть в Україні та в Росії. Фільм буде змонтовано та презентовано до 6 грудня - дати народження Миколи Амосова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президентом має бути геній - такий як Микола Амосов"

Між іншим, в Україні досі немає пам'ятника Миколы Амосову, за винятком пам'ятника на його могилі на Байковому цвинтарі. Відомі лише чотири бюсти хірурга.

У Музеї медицини зберігається копія відливу бюсту Амосова, виконаного Іваном Кавалерідзе. Оригінад довгий час лежав у будинку  Амосова на горищі. У світі ще існують лише три копії цього бюсту.

"Одна копія в Інституті кардіології, одна тут. Також музей Кавалерідзе попросив один відлив. І четверта знаходиться у маленькому місті Старий Крим, яке також пов'язане з батьком. Там хірурги-ентузіасти звернулися до нас через кілька місяців після його смерті, щоб назвати їхню місцеву лікарню іменем Амосова. І одну з копій бюсту ми передали туди", - розповіла Катерина Амосова.

Олександр Самсоненко, колишній пацієнт Миколи Амосова, розповів про те, що ініціював збір коштів для пам'ятника лікарю. З його ініціативи в Донецькій області було проведене соціологічне опитування. Лише 6% опитаних не знають, ким був Микола Амосов, решта опитаних тією чи іншою мірою знають про його визначні досягнення. Серед тих, хто заявив про готовність пожертвувати кошти на пам'ятник, більшість говорила про суми у розмірі від 10 до 100 гривень.

Журналістам продемонстрували вже віднайдені фото та відео - кадри хроніки та запис спогадів найстаршого пацієнта Амосова, який нині живе в Україні, Олександра Гончаренка. Крім того, представили протез митрального клапана, виготовлений Миколою Амосовим.

Контактувати з ініціативною групою для передачі мтаеріалів або коштів можна за електронною адресою [email protected], а також за телефоном 067 238 53 24, або на Фейсбук-сторінку проекту.

Миколу Амосова називають "людиною епохи Відродження". Він проводив наукові дослідження в таких галузях, як кардіохірургія, регулюючі системи організму, штучний інтелект, психологія та моделі особистості, соціологія, суспільні моделі, глобальні проблеми людства.

За час своєї лікарської практики Микола Амосов особисто врятував близько п'яти тисяч людських життів. Однак, ця цифра не враховує його пацієнтів, яких він оперував під час Другої світової війни. Клініка Амосова за час свого існування врятувала життя близько 95 000 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Першу в світі модель клапана серця, створену Амосовим, можна буде побачити онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути