вівторок, 15 жовтня 2019 05:09

Натхненником Гітлера був психічно хворий філософ

Натхненником Гітлера був психічно хворий філософ
175 років тому в німецькому селі Реккен народився Фрідріх Ніцше. Фото: aristocrats.fm

15 жовтня 175 років тому в німецькому селі Реккен народився Фрідріх Ніцше – філософ, поет, філолог, та композитор. Його філософію часто пов'язують з Гітлером та нацизмом. Хоча сам Гітлер був знайомий тільки з його молодшою сестрою Елізабет. Вона запросила диктатора до музею Ніцше та познайомила з його філософією. Гітлер був вражений. Призначив Елізабет пожиттєву пенсію. Сам філософ засуджував антисемітські погляди.

"Євреї - це народ у якого з нашої вини була найскорботніша історія в порівнянні з іншими народами, який дав найчистіший тип мудреця (Б. Спінозу) і створив могутнього впливу Книгу і моральний закон, який мав сильну дію", - казав Ніцше.

Ніцше навчався в престижній гімназії "Пфорта", де вперше почав писати та захопився античними творами з філософії. В цей період хотів присвятити життя музиці.

"Без музики наше життя було б помилкою", - писав філософ.

В 1862 Ніцше розпочав вивчати філологію в Бонському університеті. Мав напружені стосунки з одногрупниками. Намагався прививати їм прогресивне мислення. Тому перевівся до Лейпцигського університету.

"Хто зазнає нападок зі сторони свого часу, той ще недостатньо випередив його — або відстав від нього", - казав Ніцше.

Філософ блискуче навчався в Лейпцигу. Вперше в історії європейської освіти 24-річного чоловіка запросили викладати в статусі професора. Ніцше читав лекції з філології в Базельському університету.

"Людина, яка жодного разу не думала про гроші, про честь, про набуття впливових зв'язків, про посаду, — хіба вона може знати людей?", - казав філософ.

В 30 років Ніцше осліп та почав страждати запаленням шлунку. В 1879 році університет Базеля почав виплачувати йому пенсію. Філософ присвятив себе написанню творів.

"Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими", - одна з найвідоміших цитат філософа.

Найпопулярніша праця Ніцше – "Так говорив Заратустра". В ній філософ вперше ввів поняття "надлюдини" та припустив, що життя – це воля до влади.

"Хто відповів собі на питання: "Навіщо жити?" — зможе витримати майже будь-яку відповідь на питання: "Як жити?", - писав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найрозкішніша жінка Європи запрягла Фрідріха Ніцше до воза, замість коня

У знаменитій тезі "Бог помер" Ніцще спрогнозував посилення нигілізму. Він відомий своєю критикою християнства, як релігії, яка загробному життю віддає перевагу перед земним.

"Християнство взяло бік усіх слабких, принижених, невдах, воно створило ідеал з протиріччя інстинктів підтримки сильної життя; воно внесло псування в самий розум духовно сильних натур, так як воно навчило їх відчувати вищі духовні цінності як гріховні, що ведуть до омани, як спокуси", - писав Ніцше.

Протягом життя філософ змінював своє ставлення до жінок. Був феміністом та жіноненавистником. Його єдиним коханням була Лу Саломе, письменниця та філософ. Ніцше запропонував їй одружитися. Вона погодилась тільки на дружбу.

"У самих жінок в глибині їх особистого марнославства завжди лежить безособове презирство – презирство до жінки", - казав Ніцше.

Останні місяці життя Ніцше провів в базельській психіатричній лікарні. Існує думка, що після того, як він побачив сцену побиття коня, з ним стався припадок. Його забрала мати. Після її смерті у Ніцше стався апоплексичний удар. Останні роки життя за ним доглядала сестра Елізабет. Вона мала права на його твори. Перед виданнями часто їх дописувала. Перед зустріччю з Гітлером дописала антисемітські мотиви в твори брата.

"Що вільніший і сильніший індивідуум, то вибагливіша стає його любов". - казав філософ.

У Лу Саломе були закохані німецький філософ Фрідріх Ніцше та письменник Пауль Реє. Для спільного фото жінка змусила обох запрягтися до воза.

Зараз ви читаєте новину «Натхненником Гітлера був психічно хворий філософ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути