вівторок, 10 липня 2018 00:10

Елізабет Ніцше зачарувала Гітлера

Елізабет Ніцше зачарувала Гітлера
У видавництві "Фоліо" вийшов роман "Минуле і дами" Фото: Yakaboo

— У Лу Андреас фон Саломе були закохані німецький філософ Фрідріх Ніцше та письменник Пауль Реє. Для спільного фото жінка змусила обох запрягтися до воза. Сама взяла в руки батіг і поганяла. Під вплив Лу також потрапили композитор Ріхард Вагнер і психолог Зігмунд Фрейд, — розповідає харківська письменниця 86-річна Ніна Воронель.

У видавництві "Фоліо" вийшов її роман "Минуле і дами".

— Ніхто до мене не здогадався назвати Лу Саломе найрозкішнішою жінкою Європи ХІХ століття. Я почала збирати деталі її життя. Список Лу включає тільки видатних чоловіків. Простежувала, як нитки їхніх доль закручувалися навколо однієї жінки. Історія Європи, написана чоловіками, стала виглядати по-новому. Хочеться сказати — по-жіночому.

Окремо в романі йдеться про письменницю Мальвіду фон Мейзенбуг.

— Саломе користувалася чоловіками. Мальвіда ж розкривала їхній талант, іноді навіть прихований від самих себе. Так це було з молодим пересічним піаністом Роменом Ролланом (класик французької літератури. — ГПУ), далеким від письменства. Вона підтримувала й надихала похвалами Ріхарда Вагнера (німецький композитор. — ГПУ). Переклала німецькою Олександра Герцена (російський філософ. — ГПУ) і виростила його дочку Ольгу, — говорить літератор Михайло Юдсон, 62 роки.

Третьою головною героїнею книжки стала сестра Ніцше — Елізабет. Жінка була близька з братом, але не прийняла його закоханість в Лу. В результаті філософ відмовився з нею спілкуватися.

— Маленька, негарна Елізабет стала дружиною харизматичного балакучого антисеміта Бернарда Фюрстера. З ним створила серед джунглів Парагваю колонію "Німеччина Нова". Арійський рай без євреїв. Зібрала 20 сімей, які все покинули і поїхали на інший континент. План провалився, колонія збідніла. Бернард не витримав і випив отруту. Через багато років після смерті чоловіка Елізабет зачарувала Адольфа Гітлера. Навмисне дописала, перекрутила тексти брата. Створила уявлення, що Фрідріх Ніцше — антисеміт, — предтеча й ідейний натхненник німецького нацизму. Виліпила образ, який не має ні найменшого стосунку до дійсності, — додає Юдсон.

Роман "Минуле і дами" у книгарнях коштує 105 грн.

Зараз ви читаєте новину «Елізабет Ніцше зачарувала Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути