середа, 27 червня 2018 21:20

Найрозкішніша жінка Європи запрягла Фрідріха Ніцше до воза, замість коня

Найрозкішніша жінка Європи запрягла Фрідріха Ніцше до воза, замість коня
У видавництві "Фоліо" з'явилась книга "Минуле і дами" Фото: folio.com.ua

У видавництві "Фоліо" з'явилась книга "Минуле і дами" харківської письменниці Ніни Воронель.

За сюжетом докторантка американського університету пише книгу про найрозкішнішу жінку Європи XIX століття. З'ясовує, що це - Лу Андреас фон Саломе. В неї були закохані німецький філософ Фрідріх Ніцше та письменник Пауль Реє. Для спільного фото жінка змусила обох запрягтися до воза замість коней. Сама взяла в руки батіг і поганяла. Під вплив Лу також потрапили композитор Ріхард Вагнер та психолог Зігмунд Фрейд.

"Ніхто до мене не здогадався назвати Лу Саломе найрозкішнішою жінкою Європи. Я почала збирати деталі її життя. Список Лу включає тільки чоловіків нетривіальних, видатних. Простежувала, як нитки чоловічих доль закручувались навколо однієї персони. Історія Європи, написана чоловіками, стала виглядати по-новому. Хочеться сказати", - по-жіночому", - каже Ніна Воронель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина випробувала метод 36 запитань, після яких більшість закохується

Окремо в романі йдеться про благодійницю Мальвіду фон Мейзенбуг. Вона й вивела в світ Лу Саломе.

"Саломе користувалася чоловіками. Мальвіда ж розкривала талант, іноді навіть прихований від нього самого. Так це було з молодим пересічним піаністом Роменом Роланом, далеким від письменства. Вона підтримувала і надихала похвалами Ріхарда Вагнера. Переклала німецькою Олександра Герцена і виростила його дочка Ольгу", - каже літератор Михайло Юдсон.

Третьою головною героїнею книжки стала сестра Ніцше — Елізабет. Жінка була близька з братом, але не прийняла його закоханість в Лу. В результаті філософ відмовися з нею спілкуватися.

"Маленька негарна жінка Елізабет стала дружиною харизматичного балакучого антисеміта Бернарда Фюрстера. З ним створила в нетрях Парагваю колонію "Німеччина Нова" - арійський рай без євреїв серед джунглів і боліт. Зібрала 20 сімей , що все кинули, і поїхали на інший континет. План провалився, колонія збідніла. Бернард не витримав і випив отруту. Через багато років після смерті чоловіка, Елізабет зачарувала Адольфа Гітлера. Грубо переробила, нахабно дописала, навмисне перекрутила тексти брата. Створила уявлення, що Фрідріх Ніцше - антисеміт, - предтеча і ідейний натхненник німецького нацизму. Виліпила образ, який не має ні найменшого відношення до дійсності", - каже Юдсон.

Книга "Минуле і дами" видана російською мовою. В книгарнях коштує 105 грн.

У видавництві "Фабула" вийшов дебютний роман Остапа Українця "Малхут".

Зараз ви читаєте новину «Найрозкішніша жінка Європи запрягла Фрідріха Ніцше до воза, замість коня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі