пʼятниця, 21 липня 2017 14:45

Дівчина випробувала метод 36 запитань, після яких більшість закохується

Дівчина випробувала метод 36 запитань, після яких більшість закохується
У видавництві "Фоліо" вийшла книжка "Лаовай" Каті Кулик Фото: ВсіКниги

У видавництві "Фоліо" вийшла книжка "Лаовай" Каті Кулик. Назва перекладається з китайської, як іноземець європейського походження.

"Китайці - найгірші дискримінатори себе. Їм подобаються європейці. Подобається біла шкіра. Подобаються білі весільні сукні. Подобається переймати зовсім чужі для себе традиції з Заходу просто тому, що це дуже модно. За кордон їхати не збиралася. Ще в школі відвідала США і зрозуміла, що вільніше себе відчуваю на Батьківщині. В університеті Шевченка вивчала китайську мову. Потім написала один тест і за нього дали стипендію, щоб поїхати вчитися в Пекін на рік. Пізніше працювала в Шанхаї і врешті приїхала вчитися на магістра в Кунмін. В цьому місті відбувається дія в книжці", - каже Катя Кулик

За сюжетом, головна героїня - українка, яка живе у Китаї. Має багато друзів і мрій. Тільки втілити надумане в реальність не знаходить сил. Тоді з поради знайомої пише список із 25 справ, які вона має встигнути зробити за рік, до свого 25-річчя. Серед них - кинути палити, спробувати новий вид спорту, поплавати голяка та вигнати самогонку. Героїня справді перестала курити, прочитавши книжку англійця Аллена Карра "Легкий спосіб кинути палити". Діда в селі змусила вигнати самогонку влітку, до збору урожаю. Взяла участь у чемпіонаті з регбі.

Китайці - найгірші дискримінатори себе

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Красуня намагається закохати спортсмена в себе, щоб потім відмовити

"Книжка не автобіографічна. Багато з того, що в ній описано - вигадане. Та деякі історії я брала з життя друзів, дещо зі свого. Герої - збірний образ моїх знайомих. Є розділ, де героїня перевіряла на американському товстунові Стенлі статтю про кохання. Її я колись побачила в англійській газеті "Таймс". Суть у тому, що двоє людей мають задати одне одному 36 питань. А коли дадуть відповіді, 4 хвилини мусять дивитись одне одному у вічі. Після цього більшість людей закохується", - каже письменниця.

Катя Кулик знає 6 мов. Зараз живе в Україні, проте більшість часу подорожує.

"Сваритися китайською в мене виходить краще, ніж розмовляти. Коли до мови прив'язані емоції, їх легше виразити. Хоча українською ніколи не лаялась, вона для мене дуже лагідна. Якщо дуже хотілося, переходила на російську чи англійську. Колись у Кунмін приїхала мама і ми пішли в поплавати в "гарячі води". Це ванни на вулиці. Китайці, що сиділи поруч, почали нас пригощати. А гостинцем були мариновані курячі лапи з кігтями. Ледь вдалося відмовитись. Коли ти довго в Китаї, виникає відчуття, що життя стає іграшковим. Все дається дуже легко. Можна повикладати ангійську, просто тому, що ти іноземець. І так заробити хороші гроші на подорожі. Я зрозуміла, що все, що могла там зробити - зробила. Пригода закінчилась. Тому поїхала, щоб розвиватися далі", - каже Кулик.

Коли ти довго в Китаї, виникає відчуття, що життя стає іграшковим

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі голосують за вхід до складу Росії

2016 року "Лаовай" отримав премію "Коронація слова" у номінації "Вибір видавця". Книжка вийшла у видавництві "Фоліо" у серії "Тревелог". Це звіт про подорож, але не просто хронологія поїздки, а реакція на побачене. Кожен новий розділ супроводжується ілюстрацією.

"Тема найзаповітнішого в житті бажання популярна у сьогоднішній культурі. І лише в екзотичних для західного світу краях ще зберігається магія повсякдення. Там бажання знову набувають свого первісного значення – бути мріями, які хочеться здійснити. 25 цілей, які вкладаються в рік життя, та ще й за умов життя у найперспективнішій країні світу – це чудове чтиво для літа", - каже поет Ігор Бондар-Терещенко.

Книжка "Лаовай" Каті Кулик коштує 99 грн.

У видавництві "Фоліо" вийшла збірка "Шпинат для мізків" Ірини Мацко.

Зараз ви читаєте новину «Дівчина випробувала метод 36 запитань, після яких більшість закохується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі