вівторок, 25 вересня 2012 14:18

Написана іноземцем для іноземців: Павло-Роберт Маґочій презентував переклад "Ілюстрованої історії України"
5

Фото: Фото: Оксана Товарянська

21 вересня у Будинку вчених НАН України професор Павло-Роберт Маґочій презентував українське видання науково-популярної "Ілюстрованої історії України" видавництва "Критика".

У зустрічі також взяли участь Андрій Мокроусов, відповідальний редактор часопису "Критика", та Оксана Форостина, заступниця відповідального редактора.

У вступному слові Андрій Мокроусов зазначив, що попри те, що "Ілюстрована історія України" адресована передусім аматорам історії, є спертою на міцному академічному грунті.

Професор Маґочій уособлює та певною мірою ініціює "методологічний переворот", пропонуючи радше територіальний та мультикультурний погляд на українську історію, а не усталений етно-національний. Це по суті перша книга, що намагається надати місце усім народам та культурам, що коли-небудь проживали на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо в Росії дізнаються тему мого дослідження, то не зможу отримати візу"

Свій виступ гарною українською мовою професор Маґочій розпочав із передісторії, коли ще 1984 року вийшов його "Історичний атлас України", уособлюючи спеціалізацію саме на історичній картографії. Очоливши кафедру українських студій у 1986 році, Маґочій розпочав викладати курс загальної історії України для іноземців, яка тоді ще була частиною Радянського Союзу.

Тоді ж і розпочав писати коментарі та текст до мап, уміщених в "Історичному атласі": "Розпочав як атлас, а стала ілюстрованою історією. Текст писав 6 тижнів, а ілюстрації, фотографії шукав та збирав цілий рік. Це величезна робота. Писати текст – це легко, а ілюструвати ні".

Нагадаємо, що до книги увійшли 46 історичних мап та багато кольорових і чорно-білих ілюстрацій. Оксана Форостина наголосила: "Ця книжка, можна сказати, випередила тренд, а саме – потребу сприймати інформацію візуально".

"Ця книга не призначалася для читачів в Україні, а з'явилася англійською мовою, щоб забезпечити загал Північної Америки вступом в багате історичне минуле України".

На думку автора, ця книга може бути цікавою для українців тим, "як Україна сприймається у світі, як іноземець описує події на Вашій Батьківщині, які Вам вже добре знайомі, але чи є сенс здобувати цю інформацію в автора, який проживає за тисячі кілометрів?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білінгвізм не є чимось хорошим чи поганим, він просто є - історик

Відповідаючи собі, історик зазначив: "Здебільшого в загальних історіях України інші народи згадуються лише як чинники негативного впливу на етнічних українців. На відміну від вищезгаданих версій історії України, у цій історії росіяни, поляки, євреї, карпаторусини, кримські татари, німці, румуни, греки поряд з іншими, що проживають на території України, розглядаються і розуміються як невід'ємна частина української історії, а не просто як супротивники етнічних українців у їх власній віковій боротьбі за національне виживання".

На його думку, підхід територіальний та багатонаціональний є важливим, адже Україна не унікальна у цьому відношенні держава: на її кордонах проживали та проживають народи різного етнокультурного, етнолінгвістичного походження та віросповідання.

Павло-Роберт Маґочій – історик, професор історії та політології Торонтського університету, де очолює кафедру українознавчих студій з 1986 року, президент Світового конгресу русинів.

Зараз ви читаєте новину «Написана іноземцем для іноземців: Павло-Роберт Маґочій презентував переклад "Ілюстрованої історії України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути