пʼятниця, 02 листопада 2012 18:04

"На війні люди приймають важливі для себе рішення" - презентували книгу про іноземців, які воювали за Україну

Автор: Фото надані Центром дослідження визвольного руху
  Олег Стецишин
Олег Стецишин

1 листопада, у день річниці Листопадового зриву у Львові презентували книгу відомого журналіста Олега Стецишина "Ландскнехти Галицької армії".

Видання досліджує таке маловивчене явище нашої історії, як військове найманство: про австрійців, німців, поляків, росіян, чехів та євреїв, які воювали за незалежність України в лавах УГА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У єдиному в Україні музеї-тюрмі показують камери смертників та кабінети слідчих

"Хоча досі вважалося, що загалом офіцерів-чужинців в УГА було кілька десятків, аналіз архівних документів та спогадів свідчить, що на захист ЗУНР стало значно більше європейських солдатів", - говорить Стецишин.

Історик, директор музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий в коментарі Gazeta.ua назвав імовірну причину "занедбаності" і невідомості цих даних.

Автор: Фото надані Центром дослідження визвольного руху
 

"Проблема розпорошення і недоступності архівних матеріалів також має значення, - вважає він. - Однак я не вважаю, що у даному разі це було найголовнішим. Проблема, на мою думку, полягала у тому, що не було дослідника, який зайнявся б цим питанням. І зараз бачимо, що пан Олег своєю працею заповнив ту лакуну, яка існувала".

Іноземні вояки ішли до лав УГА з різних причин. "Хтось із них пішов до галицького війська добровільно, за покликом серця. Інші зголосилися "на роботу", бо за чотири роки Першої світової звикли до військових буднів. Були, очевидно, й такі, які пішли захищати ЗУНР, а потім і УНР із примусу, безнадії чи просто з авантюрних міркувань", — зазначає автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили виставку про знищені села у роки Другої світової

Забілий вважає, що книга робить прецедент в історичній науці, адже вперше в історіографії систематизував біографічні дані офіцерів неукраїнської національності, котрі служили в Українській Галицькій армії.

"Стецишина цікавить біографістика. В той час в армію, і не лише в УГА, не всі йшли добровольцями, з чистими думками поклику серця і сумління. Це була війна, а на війні завжди є моменти, коли люди приймають важливі особисто для себе рішення. Це було і під час Другої світової війни, так само йшли у Червону армію — хтось йшов добровольцем, а когось мобілізували. З самого початку так закріплено, що мобілізація — це примус, і хто не хоче за нею йти, опиняється поза законом. Такі цікаві питання ще потрібно досліджувати. Але те, що зробив Олег, це підняло важливу дискусію навколо таких проблем", - додав історик.

Зараз ви читаєте новину «"На війні люди приймають важливі для себе рішення" - презентували книгу про іноземців, які воювали за Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути