пʼятниця, 02 листопада 2012 11:52

Роботу музею-тюрми обговорили у Києві

Автор: Фото: p-ok-ahontas.livejournal.com
  Тюрма на Лонцького — колишня тюрма у Львові, яка використовувалася в 20 столітті як політична в'язниця польською, радянською та нацистською владами. З 2009 року — національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів
Тюрма на Лонцького — колишня тюрма у Львові, яка використовувалася в 20 столітті як політична в'язниця польською, радянською та нацистською владами. З 2009 року — національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів

Особливості вшанування пам'яті та їхній вплив на формування моральних цінностей у музеї, розташованому в колишній в'язниці НКВД та гестапо, стали предметом наукової дискусії на конференції в Інституті національної пам'яті. Про це повідомляє "Центр дослідження визвольного руху".

25 жовтня 2012 року у Києві відбулася наукова конференція "Національна пам'ять: соціокультурний та духовний вимір", організована Українським інститутом національної пам'яті та Українським фондом культури.

Науковий співробітник Національного музею "Тюрма на Лонцького" Ірина Єзерська в роботі "Постать Івана Геля як приклад спадкоємності ідеї українського визвольного руху та збереження національної пам'яті" досліджувала спадковість ідеї українського визвольного руху, що в другій половині 20 століття набирав нових форм та методів. Дослідниця висвітлила негативний вплив на формування особистості радянської системи та позитивний — родинного виховання. Ірина Єзерська наголосила на потребі збереження національної пам'яті як важливого чинника формування національної свідомості, необхідної для продовження визвольного руху.

Ігор Дерев'яний у доповіді "Вплив експозиції Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" на формування моральних та духовних цінностей" відзначив: інтерпретація матеріалів експозиції музею ставить наголос на екзистенційних проблемах світового рівня.

"Факти злочинів проти людства зазвичай викликають негативні емоційні відчуття, але з іншого боку, приклади та масштаби терору мотивують до розуміння цінності людського життя та цінності свободи у всіх її проявах, — пояснює історик. — Історичний досвід сьогодення, на котрий мають вплив розсекречені та відомі факти терору, нівеляції прав і свобод людини, засудження тоталітарних ідеологій світовою спільнотою, засвідчують всепереможність добра (жертв в ім'я незалежності та свободи) над злом (тортурами, окупацією, смертю, поневоленням)".

Ірина Когут, експерт-соціолог Центру досліджень визвольного руху, основну увагу закцентувала на переході від традиційних комеморативних практик, таких як екскурсія та експозиція, до нових інтерактивних, які передбачають взаємодію між учасниками — музейними працівниками та гостями установи. Дослідниця розглядає приклади поєднання заходів музею як місця пам'яті і як музею-меморіалу.

"Церемонії вшанування пам'яті взаємодіють між собою, витворюючи нову комеморативну практику, яка поєднує у собі культурне і соціальне та є культурною інновацією, що пришвидшує процес реконструкції", — зауважує Ірина Когут у доповіді "Від екскурсії до "Ночі музеїв".

Зараз ви читаєте новину «Роботу музею-тюрми обговорили у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути