середа, 17 жовтня 2012 19:10

Про Бандеру і Шухевича розповіли у музеї Шевченка
18

Фото: Фото: Андрій Шматов

16 жовтня у приміщенні столичного музею Тараса Шевченка відкрили фотовиставку про командирів УПА Романа Шухевича та Василя Кука, лідерів ОУН Євгена Коновальця та Степана Бандеру "Сила волі. Провідники визвольного руху" .

"Впродовж останніх років діяльність лідерів українського визвольного руху широко обговорюється українським суспільством. Однак, це зовсім не означає, що українське суспільство поінформоване про життя лідерів і діячів руху. Швидше навпаки — ці питання досі лишаються мало усвідомленими", - сказав один з організаторів події кандидат історичних наук Ярослав Файзулін.

Крім того, він нагадав про два головні міфи щодо героїв виставки:

"Перший — міф радянських часів ,який підтримується сучасною російською пропагандою, про те, що ОУНівці були фашистами, бандитами і ворогами, які вбивали мирне населення. Інша концепція вже була сформована за незалежності України. Вона засновується на тому, що лідери українського націоналізму є героями України, які боролися за соборність і самостійність української держави. І якщо прихильники першої концепції користуються, здебільшого, термінами радянської пропаганди, то прихильники другої — історичними матеріалами, які були напрацьовані вже у роки незалежності, та спогадами очевидців цих змагань. Я переконаний, що подібна виставка є надзвичайно важливою для відновлення пам'яті українського народу, для формування образу борця за незалежність в українському суспільстві і його консолідації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніхто в Україні не переписує історію, ми щойно починаємо її писати" - В'ятрович

На відкритті виставки були присутні ветерани УПА та нащадки діячів ОУН, зокрема син останнього командира УПА Василя Юрій Кук.

Ініціатор виставки, директор Центру дослідження визвольного руху Володимир В'ятрович провів для присутніх екскурсію.

Авторами експозиції є історики Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Володимир В'ятрович, Руслан Забілий, Ігор Дерев'яний, Василь Стефанів та Андрій Шевців, дизайн виконала Ольга Сало.

На думку авторів, після перегляду виставки кожен має задуматися, "чи готовий мати таку силу волі, щоб досягнути бодай десятої частини тої жертовності, яку мали ці люди".

"Вони виростали у патріотичних сім'ях, але мали можливість вибору. Могли обрати спокійне обивательське життя, відгородити себе від небезпек, будувати кар'єру і родину. Натомість вони обрали зовсім інше і абсолютно не природне для звичайної людини. Рідко хто наважиться на те, щоб позбавити себе фактично всіх житейських благ заради втілення у життя символу, яким для них була українська держава", - зазначив доктор історичних наук Іван Патриляк.

Виставку можна буде оглянути до 4 листопада (щодня з 10:00 до 19:00 крім понеділків) у Національному музеї Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Про Бандеру і Шухевича розповіли у музеї Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути