неділя, 14 жовтня 2012 22:14

"Дуже радісно і трохи сумно, бо ми так і не маємо того, за що воювала УПА"
15

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у Львові відбувся "Марш слави УПА" на честь 70-річчя від дня створення Української повстанської армії. Акцію організувало товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" та ПЛАСТ.

Об 11:30на площі Митній почали збиратися люди із червоно-чорними стрічками та національною символікою.

"Ми сюди прийшли вшанувати пам'ять людей, які воювали за Україну та її незалежність, - пояснив Сергій Мазур, 26 років. – УПА для мене – це приклад для наслідування. Цей день, на мою думку, потрібно зробити національним святом. Східняки говорять, що УПА воювало разом із Гітлером проти Радянського союзу, то колись одна розумна людина сказала, що навіть можна воювати спільно з ворога проти більш запеклого ворога".

Близько 12 години на площу організовано прийшли півсотні реконструкторів у формі військових 1940-х років. Реконструктори одягнуті у різний одяг, адже УПА була партизанською армією, відповідно вояки не завжди мали змогу одягатися у однострій.

О 12:00 люди вишикувалися у колону. Попереду йшла пластунка з державним прапором, далі троє пластунів із червоно-чорними стягами та хоругвою пласту, далі пластуни несли портрети вояків УПА, які посмертно отримали найвищу організаційну нагороду Пласту – "Залізний хрест". За ветерани УПА й їхні родичі, далі рухався оркестр, за ним п'ятеро реконструкторів їхали верхи на конях, далі колона реконструкторів і позаду них містяни. Усього в ході взяло участь до півтисячі людей.

"Прийшов потішитися, що є незалежна Україна, - сказав Ярема Щегиль, 85 років. – Свято сьогодні. Недавно його ніхто не признавав, і козаків не признавали, говорили, що вони пияки. Церкви названі на честь покрови перейменовували. А тепер усе змінилося. Може Бог дасть зрозуміти й щось буде. А у 1954 році мені було 14 років і я водив партизанів через кордон у Польщу. Але тоді хлопці були не такі, як тут. Усі були високі, широкі плечі, стрункі, красенями були. Несли тяжкі кулемети на плечах. Сьогодні зранку був у церкві й подякував Богу за цей день".

Колона пройшла через площу Соборну, проспектом Свободи біля Оперного театру й повернула на площу Ринок. Під стінами міськради Пластуни нагородили родичів 22 командирів УПА.

"Для нас цей день кожен рік був святом, а цей рік ще й приніс таку родову нагороду, про яку ми й не здогадувалися, - розповіла Михайлик Любов, 63 роки. – В той час не про все можна було говорити і не про все розповідати. Я народилася уже після того, як мій двоюрідний дядько Степан Симко загинув у віці 33 роки в званні лікар-майор УПА. Він дітей не мав, тому сьогодні я тут представляю його. Дуже радісно і трохи сумно, бо пройшло вже багато часу й ще досі немає отого, про що мріяли, надіялися ті всі люди, які віддавали свої життя".

Після вручення орденів організатори запросили усіх скуштувати солдатської каші.


Зараз ви читаєте новину «"Дуже радісно і трохи сумно, бо ми так і не маємо того, за що воювала УПА"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути