понеділок, 17 вересня 2012 11:47

"Історична література має великий вплив на свідомість нації" - В'ятрович

"Історична література має великий вплив на свідомість нації"  - В'ятрович
Фото: Євген Борісов

14 вересня у львівському музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" відбулося обговорення роману Оксани Забужко "Музей покинутих секретів", під час якого історик Володимир В'ятрович пояснив різницю між історичними романами та науковими працями.

"Історик не здатен і не має такої цілі заглиблюватись в людську свідомість і відтворювати психологію, - розповів Володимир В'ятрович. – Ми можемо говорити про мотивацію, якісь причини тих чи інших вчинків, але не більше. Натомість письменник може набагато глибше зайти в людську психологію, глибше пробувати її реконструювати. Взагалі художня література має значно більше інструментів ніж історіографія".

При цьому учений наголосив, що найкращі історики отримували нобелівські премії в сфері літератури, адже хороший історик пише так, що його роботу настільки ж цікаво читати простому читачу, як художню літературу.

"Історична література має набагато більше впливу на національну свідомість, - говорить Вятрович. - Польську свідомість сформувала література Генріха Сінкевича, а не історіографія. Вона справила набагато більший вплив на формування польської ідентичності на рубежі 19-20 століть. І це треба розуміти і розуміти силу художнього слова в порівнянні з силою наукового слова. Але зараз потрібно і одне й друге. І дуже радує те, що в книжкових магазинах зараз можна знайти кільканадцять гарних історичних романів. Це значить, що крига скресла".

Зараз ви читаєте новину «"Історична література має великий вплив на свідомість нації" - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути