понеділок, 17 вересня 2012 00:29

"Не дозволити переписувати історію – це теза шизофреніка", - Забужко
5

Фото: Фото: П. Паламарчук

Під час обговорення свого роману "Музей покинутих секретів" у п'ятницю 14 вересня у Львові Оксана Забужко пояснила, чому постійно потрібно переписувати історію.

"Не дозволити переписувати історію – це теза шизофреніка, - переконана Оксана Забужко. – Історія для того й існує, щоб її постійно переписувати. Бо кожен факт, відкритий в сьогоденні, міняє нашу картину минулого. Це справедливо стосовно народу й справедливо стосовно кожного людського життя окремо. Тобто коли ми дивимося з позиції своїх 30 чи 40 років на себе 10-літнього чи 15-літнього, то ми раз у раз переоцінюємо наше минуле".

Письменниця вважає, що утримування історії в статусі кво – це проблема психіатрії.

"Якщо ж ми його не переоцінюємо, а тримаємо зафіксованим, то це й називається фіксацією і це проблема психіатрії, - пояснила письменниця. - Тобто заборона переписувати історію – це показник хворих країн і народів. Історія постійно переписується, постійно перевідкривається. Бо кожного разу ми відкриваємо щось нове у минулому. Кожен новий факт сьогодення сприяє перестановці меблів у минулому, він актуалізує якісь забуті речі, актуалізує погашені смисли по тому, як вони відбуваються сьогодні. Тобто це є процес живої культури".

 

Зараз ви читаєте новину «"Не дозволити переписувати історію – це теза шизофреніка", - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі