Ексклюзиви
неділя, 16 вересня 2012 18:07

"Ніхто в Україні не переписує історію, ми щойно починаємо її писати" - В'ятрович

"Ніхто в Україні не переписує історію, ми щойно починаємо її писати" - В'ятрович
Дія роману Оксани Забужко "Музей покинутих секретів" відбувається у "Тюрмі на Лонцького". Фото: facebook.com/oksana.zabuzhko

14 вересня, під час дискусії над романом Оксани Забужко "Музей покинутих секретів" у рамках Форуму видавців, письменниця спільно з істориком Володимиром В'ятровичем обговорили проблему історичної літератури в Україні.

"Історична література має набагато більше впливу на національну свідомість ніж історіографія, - говорить Володимир В'ятрович. - Польську свідомість сформувала література Генріха Сінкевича, а не історіографія".

Оксана Забужко переконана у тому, що Україна не має достатньої кількості історичної літератури, яку тільки зараз починають писати.

"Наша унікальність у тому, що 20 століття лишило нас без власного історичного наративу, - сказала Оксана Забужко. – Ми так і немаємо по 20 століттю історії України написаної з позиції й точки зору українських інтересів. Ми раз у раз списуємо з польського, радянського, а тепер російського наративів і так далі, з тих наративів, де українці були маргінальною частиною. Але власного національного великого свого наративу ми в принципі так досі й не склали, бо за нами забагато отих підвалів де досі тхне кров'ю. І розгрібання, власне кажучи, оцих підвалів у нас почалося тільки в двохтисячні роки".

В'ятрович впевнений, що українці тільки починають писати свою історію.

"Дуже радує те, що в книжкових магазинах зараз можна знайти кільканадцять гарних історичних романів, - сказав Вятрович. - Очевидно, що це здіймає великий галас у того, в кого ми списували раніше, як говорить пані Оксана. Вони вважають, що ми не маємо права на власний погляд на історію, їм здається, що ми переписуємо історію. Та насправді ніхто в Україні не переписує історію, ми щойно починаємо її писати".

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто в Україні не переписує історію, ми щойно починаємо її писати" - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути