пʼятниця, 14 вересня 2012 14:42

Проблема формування української нації не є особливою в європейському контексті

Проблема формування української нації не є особливою в європейському контексті
Фото: Євген Джумига

13 вересня в рамках проекту Одеського вільного університету австрійський історик Андреас Каппелер прочитав лекцію на тему "Взаємовпливи у формуванні української і російської нації XIX і XX століть". Захід пройшов в Єврейському культурному центрі.

Приїзд відомого історика викликав інтерес серед одеситів. Про це свідчив заповнений зал, в якому зібралося близько 150 чоловік. Серед них - студенти, аспіранти, викладачі, журналісти, представники громадських і культурних організацій.

Сама лекція велася російською мовою, але окремі цитати Андреас Каппелер прочитав українською. Вчений висвітлив історію і проблемні питання формування української і російської націй, підкреслив відмінності і спільні риси між ними.

Як вважає Андреас Каппелер, російська й українська нації сформувалися досить пізно. Однак одним з найбільш головних відмінностей між ними є роль держави. Російська держава існує вже давно, а Україна отримала незалежність порівняно недавно, зазначив історик.

Андреас Каппелер підкреслив важливість релігійного питання для формування і російської, і української націй. Саме відсутність єдиної української церкви, на його погляд, було істотною перешкодою до формування єдиної української нації:

"Важливим загальним елементом, звичайно, в nation building (формування нації - Gazeta.ua) є православ'я. Українська католицька церква представляє національну церкву. Однак тільки для маленької частини українців. Спроби створити національну українську церкву не увінчалися успіхом. Співіснування двох або трьох, або чотирьох церков є перешкодою для формування української нації. Воно дає можливості російській православній церкві порушувати старі антикатолицькі та антипольські почуття, і таким чином вона виступає як всеукраїнської сила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найбільше вплинуло на українську ментальність російське панування" - історик Андреас Каппелер

Проблема формування української нації, на думку історика, не є особливою в європейському контексті. Схожа ситуація з фламандцями, каталонцями, хорватами, ірландцями і навіть австрійцями.

Андреас Каппелер проаналізував різні проекти формування української нації і дійшов висновку, що в Україні, хоча офіційно і проголошується проект громадянської політичної нації, але насправді домінує проект етнічної нації. При цьому він підкреслив, що в "Помаранчевій революції" українська політична нація несподівано показала свою силу.

"Розмежування від російської нації не годиться в якості основи для українського "nation building". Її потрібно побудувати зсередини стабільними каменями громадянського суспільства, правової держави і демократії ", - висловив свою думку про шляхи формування української нації австрійський історик.

Зала подякувала лектору за виступ оплесками. Після чого Андреас Каппелер почав відповідати на запитання слухачів.

Одне з питань стосувалося ставлення історика до "мовного закону". Андреас Каппелер сказав, що не вважає його несвоєчасним і таким, який не сприяє формуванню української нації.

Зала відреагувала на слова історика бурхливими оплесками.

Кілька питань були присвячені інтересу в Австрії та Європі загалом до України і слов'янського світу. Відповідаючи, Андреас Каппелер зазначив, що після розвалу Радянського Союзу інтерес на Заході до слов'янського світу, Східної Європи почав згасати, а до ісламських держав, їх історії та культури, навпаки, підвищився.

Андреас Каппелер є професором Віденського університету, членом Австрійської академії наук, іноземним членом Академії наук України та Чуваської республіки. Його наукові інтереси пов'язані з національним питанням в Російській імперії, формуванням української і російської націй, націоналізмом. Австрійський вчений одним з перших на Заході акцентував увагу на поліетнічності колишнього Радянського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Проблема формування української нації не є особливою в європейському контексті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути