четвер, 18 жовтня 2012 15:53

У Львові відкрили виставку про знищені села у роки Другої світової
7

Фото: Фото: Євген Борісов

У львівському музей-меморіалі "Тюрма на Лонцького" відкрили виставку присвячену сімдесятій річниці знищення військами націонал-соціалістичної Німеччини чеського села Лідіце 10 червня 1942 року під назвою "Повернення лідіцьких дітей".

Приводом для винищення населення села стало вбивство Райнхарда Гейдріха, протектора Богемії і Моравії, вчинене 27 травня 1942 в Празі. За указом групенфюрера "СС" Карла Германа Франка, начальника "СС" і поліції Праги, жителі селища були звинувачені в приховуванні чехословацьких патріотів, які вчинили замах.

10 червня військо "СС", дивізія "Принц Євген", оточили Лідіце. Все чоловіче населення старше 16 років, - 172 особи було розстріляно, жінки, - 172, були відправлені в концентраційний табір Равенсбрюк. Зі 105 сільських дітей залишли лише 23 придатних для онімечення. 82 дитини відправили у концентраційний табір поблизу Хелмно. Усі будівлі селища спалили. До ранку 11 червня селище Лідіце стало лише купи попелу.

У 1945 на місці Лідіце був побудований музей. Поруч з ним — нове селище. Нині в Лідіце проводяться виставки мистецтва, присвячені пам'яті жертв "нацизму".

Крім історії Лідіце на виставці є плакати присвячені селу Малин на Рівненщині під назвою "Чеський Малин – Лідіце волинських чехів". Плакати розповідають про долю села, заснованого на території сучасної України групою чеських переселенців 1871 року. 13 липня 1943 року села Чеський Малин та Український Малин були оточені німецькими підрозділами. Тоді у Чеському Малині було вбито 374 чехів і 26 поляків.

Виставка триватиме до 15 листопада.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили виставку про знищені села у роки Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути