неділя, 14 жовтня 2012 13:16

"Ще би їм жити та жити, якби не "совєти" та війна" - у Рівному показали фотографії місцевих "упівців"
32

Фото: ФОТО: Олена ВЛАСОВА

На майдані Незалежності у Рівному з 10-ої години ранку триває інсталяція просто неба – "Відкрийте свої серця". Це виставка чорно-білих фотографій українських повстанців та репродукції картин місцевої художниці Наталії Серветник, що приурочені до 70-річчя створення Української повстанської армії. Цей день співпадає із святом Покрови 14 жовтня.

Стенди з фотографіями та короткою біографією рівненських вояків розмістили по всій площі. Усі вони полягли в боях, були закатовані в радянських концтаборах або розстріляні німцями.

"Диви, ото молодий Роман Шухевич, а он - Тарас Бульба-Боровець. На фото всі такі молоденькі – і хлопці, і дівчата. Ще би їм жити та жити, якби не "совєти" та війна. Не знаю, чи зараз хтось з молоді поліз би отак у сиру криївку, без телевізора і танцульок. Навіть мовний закон, і той не обстояли, - перемовляються двоє старих чоловіків, які зупинилися біля стендів. – Я надіявся, що хоч агітатори свої намети приберуть з майдану на честь такого свята. Та де там – тільки множаться і множаться".

Між фотостендами висять видрукувані картини з циклу "12 історій про УПА" – цей проект міська влада започаткувала ще навесні. Копії картин розсилали по рівненських школах та виставляли на сайті в соцмережі. До них кожен бажаючий міг придумати свою власну історію або написати вірша. До 14 жовтня журі проекту з понад сотень творів відібрали найцікавіші і виставили їх на майдані підписами до картин.

"12 історій про УПА – це сюжети з життя українських повстанців. Брала їх з голови, згадувала старі фотоальбоми, сімейні історії, - розповідає художниця-"пластунка" Наталія Серветник. – Хотілося донести до людей щось світле, що було в подвигу повстанців. Усі ці картини стали частиною настінного календаря, який видрукували у Рівному до 70-річчя УПА".

Поруч на газоні розбивають намет реконструктори з Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять". Кілька хлопців у військові формі демонструють перехожим, як виглядала польова друкарня повстанців.

"У такій друкували листівки та спеціальні упівські гроші – буфони. Можемо показати тут друкарську машинку і справжній станок. Тільки у ті часи вирізали кліше з дерева, а ми замінили деревину на кліше з пластика, - розповідає учасник дійства Олег Прокопчук. – Усі ці речі – з приватних колекцій. Мені дуже подобається саме цей історичний період, тому й займаюся реконструкцією побуту повстанців".

По обіді в центрі Рівного мають відкрити пам'ятний знак художнику-повстанцю Нілу Хасевичу.

Зараз ви читаєте новину «"Ще би їм жити та жити, якби не "совєти" та війна" - у Рівному показали фотографії місцевих "упівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути