вівторок, 13 березня 2012 13:41

У Києві презентували збірник унікальних дипломатичних документів
13

Фото: Фото: Ольга Скороход
Леонід Фінберґ
Станіслав Кульчицький

12 березня презентували книгу "Україна і Польща 1920–1939 рр.: З історії дипломатичних відносин УССР з Другою Річчю Посполитою". Зібрані документи висвітлюють знакові події в житті обох сусідніх країн від радянсько-польських мирних переговорів у Ризі 1920 року до початку Другої світової війни1939 року.

Упорядники видання Олександр Рубльов та Наталія Рубльова зазначили, що публікація згаданих документів є надзвичайно важливою, адже проливає світло на багато маловідомих подій 20-30-х років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували перший переклад українською "Ферми тварин" Орвелла

Гість презентації історик Станіслав Кульчицький також підкреслив важливу роль книги. Він зазначив: "Ми дуже мало публікуємо матеріалів стосовно українсько-польських відносин. Набагато більше видають поляки. Можливо, тому що у них сильніша історична традиція".

Науковий редактор книги Оля Гнатюк зазначила, що сподівається на продовження серії видання історичних документів українсько-польської дипломатії.

Однак чи не найцікавішим був коментар Леоніда Фінберґа, головного редактора видавництва "Дух і Літера", в якому вийшла книга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові представили книгу, яка розкриває справжню суть націоналізму

Він сказав: "Редактор має привілей читати книжку найпершим. І мені дуже цікавим було те як польські джерела показували події в Україні, особливо у 30-х роках".

Наталія Рубльова доповнила його думку своїм враженням від радянських документів. У 20-х роках дипломатичними справами відало Міністерство зовнішніх справ. "Однак згодом фактично керівництво дипломатичним відомством переходило до зовсім інших органів. Не лише до партійних органів УСРС та СРСР. Ми, на жаль для себе, побачили що більшість документів, які ми знаходили, вийшли з репресивних органів. Тобто наставали часи, коли НКВС здійснювали не лише репресії, але й визначали зовнішню політику СРСР", - сказала вона.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентували збірник унікальних дипломатичних документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути