Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2018 13:00

На Фіделя Кастро за життя скоїли 638 нападів

На Фіделя Кастро за життя скоїли 638 нападів
Фідель Кастро. Фото: Вікіпедія

19 лютого 2008 року кубинський лідер 82-річний Фідель Кастро передав управління Кубою на 6 років молодшому рідному братові Раулю. Керував країною півстоліття. За два роки до того переніс операцію на кишківнику. Відтоді майже не з'являвся на публіці.

Рауль Кастро фактично управляв Кубою зі своїм братом увесь час, займав найвищі державні посади. На відміну від Фіделя, не любить з'являтися на публіці. Не має ораторського таланту. У Рауля три дорослі доньки та син, дружина померла. Уже в березні 2008 року Рауль Кастро ініціював програму економічних реформ, дозволив кубинцям вільно купувати необхідні товари, електроприлади, користуватися мобільним зв'язком. Заявив, що скасує карткову систему розподілу продовольства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безруке тіло Че Ґевари спецагенти закопали у лісосмузі

У жовтні 2012 року Фідель Кастро переніс інсульт, перестав впізнавати людей. На своє 90-річчя команданте був присутній в театрі імені Карла Маркса. Лідер Кубинської революції помер через рік, 25 листопада.Тіло кремували, прах поховали на кладовищі Сант'яго-де-Куба. Перед смертю заборонив встановлювати пам'ятні статуї на свою честь та називати своїм іменем громадські місця.

Фідель Алехандро Кастро Рус народився 13 серпня 1926 року на Кубі в родині заможного землевласника. Отримав юридичну освіту Гаванського університету. 1952 року в країні стався військовий переворот, владу захопив Фульхенсіо Батіста (1901 – 1973). Брати Кастро з групою однодумців почали збройний опір. За це Фідель два роки провів у в'язниці. Після звільнення емігрував в Мексику. 1959 року повстанська армія взяла Гавану та скинула Батісту. Кастро заявив, що політика його не цікавить. Але згодом очолив уряд і повністю узурпував владу. Називав себе марксистом-ленінцем. Ввів однопартійну систему, націоналізував народне господарство, закрив кордони країни. Політичних опонентів і критиків влади відправляв у табори або ліквідовував. Куба стала однією з найбідніших країн Західної півкулі. Особисті статки Кастро американські експерти оцінили в $900 млн. За все життя на главу Куби скоїли 638 нападів. Його хотіли вбити, отруїти, заразити туберкульозною паличкою, поширювали чутки, що Кастро - Антихрист. Фідель офіційно двічі одружений, батько шістьох дітей. Крім того мав безліч коханок і позашлюбних дітей. Двох офіційно визнав своїми.

Зараз ви читаєте новину «На Фіделя Кастро за життя скоїли 638 нападів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути