Ексклюзиви
субота, 16 лютого 2019 20:00

На честь автора найвідомішої української опери назвали теплохід

Співак і автор опери "Запорожець за Дунаєм" Семен Гулак-Артемовський народився 16 лютого 1813-го у Городищі на Черкащині. Зараз його твір вважається шедевром світової класики і виконується на оперних сценах багатьох країн.

Але ім'я композитора замовчувалось у Російській імперії, а потім в СРСР. Говорити про нього почали наприкінці 1950-х. Написали монографію і почали ставити "Запорожця за Дунаєм".

Тоді ж по Дніпру з Києва до Чорнобиля почав курсувати пасажирський теплохід "Семен Гулак-Артемовський". У фондах Музею Гулака-Артемовського в Городищі на Черкащині зберігається світлина, зроблена засновником установи краєзнавцем Георгієм Ковалем. Він сфотографував судно, що відходило від причалів Київського річкового порту.

Автор: Музей Семена Гулака-Артемовського
  Теплохід "Семен Гулак-Артемовський"
Теплохід "Семен Гулак-Артемовський"

"Це було красиве однопалубне судно із зручними каютами для пасажирів", - пригадує Сусанна Веренінова, яка проходила практику мотористом-стерновим на початку 1960-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник очолив Харківський університет

Сусанна Георгіївна 1966-го успішно закінчила київський річковий технікум за спеціальністю "Судноводіння на внутрішніх водних шляхах". За розподілом отримала направлення на роботу в Херсонський річковий порт. Де її призначили капітаном-дублером пасажирського теплоходу. Через 9 років вона стала повноправним капітаном і служила на теплоході чверть століття. Була єдиною жінкою-капітаном у Херсонському річковому порту.

Автор: Музей Семена Гулака-Артемовського
  Єдина жінка-капітан Херсонського річкового порту Сусанна Веренінова з чоловіком
Єдина жінка-капітан Херсонського річкового порту Сусанна Веренінова з чоловіком
16 лютого 1813 року в містечку Городище, що на Черкащині народився автор першої української опери "Запорожець за Дунаєм" Семен Гулак-Артемовський.

Одинадцятилітнього Семена батько, священик Покрівської церкви Степан Артемовський, відвіз до Києва до духовного училища аби дати йому гарну освіту. Зараз в Києві на Набережно-Хрещатинській вулиці, на будинку 31 висить меморіальна дошка, присвячена Семенові Гулаку-Артемовському. Тут він навчався у 1824-1830 роках.
Зараз ви читаєте новину «На честь автора найвідомішої української опери назвали теплохід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути