понеділок, 01 січня 2018 12:16

Майдан дав шанс на Третю Україну – Грицак

Майдан дав шанс на Третю Україну – Грицак
Ярослав Грицак: "Ми повинні врятувати Третю Україну від цієї провладної дискредитації" Фото: youtube.com

У 2004 і 2014 роках Україна отримала шанс на зміни, які могли дати Третю Україну. Її суть полягає у відсутності поділу на Захід і Схід. Для цього потрібно розвивати країну поза етнічними маркерами. Про це говорить історик Ярослав Грицак.

"За пізнього Ющенка, коли стало зрозуміло, що Помаранчева революція програла, Михайло Дубинянський написав дуже важливий для мене текст – котрий я особисто вважаю програмним. Це був текст про Третю Україну, не Сходу, не Заходу, а власне – центру України, географічно та політично, яка має об'єднувати українців поза етнічними маркерами – а під спільним бажанням змінити цю країну", - пояснює він, пише "Укрінформ".

Порівнює цю думку із поглядами філософа В'ячеслава Липинського (1882-1931).

"Липинський був опонентом і Леніна, і Донцова, і комуністів, і націоналістів. Але він не заперечував потреби існування і комуністів, і націоналістів – при умові що це будуть українські комуністи й українські націоналісти. Липинського вважають батьком українського лібералізму. Але з ним сталося, як з багатьма класиками: його цитують, але насправді мало хто його читав. Тому в нас програму змін пропонують то за Леніним, то за Донцовим", - каже Грицак.

Вважає, що перший, а особливо другий Майдан – створили шанс на Третю Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацизм, комунізм і "русский мир" можна поставити в один ряд - В'ятрович

"Тільки зараз цей шанс привласнила собі влада, і, боюся, його "успішно" провалить. Ми повинні врятувати Третю Україну від цієї провладної дискредитації. Залишається потреба на загальнонаціональну опозицію без етнічних маркерів, - розказує історик. - Відсутність Криму і Донбасу, яка би болюча вона не була, зробила Україну більш однорідною. Це є шанс, яким треба скористатися, заким Донбас і Крим повернуться в Україну.

Цей проект є потрібним і реальним. До недавнього часу два регіони, які визначали Україну, були Галичина і Донбас. Забери один із них, і дістанеш цілком іншу Україну. Ми робили дослідження у 2015 році. І те, що нас найбільше і найприємніше вразило: зараз не досить буде забрати Галичину – треба забрати ще й Київ. За останні роки Київ політично дуже став схожий на Галичину. Але мовно, географічно й етнічно він є Третьою Україною!"

Історик Ярослав Грицак вважає, що Україна не може обійтися без націоналізму. Але представники цієї ідеології не можуть перемогти через відсутність економічної програми.

"Я трактую націоналізм як нормальну течію. Подобається, не подобається – це є явищем політичного життя. І я вважаю, що він має велику історію в Україні й має великі заслуги. Зокрема, я вважаю, що без націоналізму не міг би перемогти Майдан, це очевидно для мене. Й це очевидно для дослідників, які не мають українського коріння. Енн Епплбаум – американська єврейка про це написала в статті ще за Майдану", - каже Ярослав Грицак.

Зараз ви читаєте новину «Майдан дав шанс на Третю Україну – Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути