Ексклюзиви
неділя, 31 грудня 2017 12:15

Історик пояснив, чому українські націоналісти не можуть перемогти

Історик пояснив, чому українські націоналісти не можуть перемогти
"Український націоналізм звертає увагу на мову, на історію, але рідко коли – на економіку", - вважає історик Ярослав Грицак Фото: currenttime.tv

Історик Ярослав Грицак вважає, що Україна не може обійтися без націоналізму. Але представники цієї ідеології не можуть перемогти через відсутність економічної програми.

"Я трактую націоналізм як нормальну течію. Подобається, не подобається – це є явищем політичного життя. І я вважаю, що він має велику історію в Україні й має великі заслуги. Зокрема, я вважаю, що без націоналізму не міг би перемогти Майдан, це очевидно для мене. Й це очевидно для дослідників, які не мають українського коріння. Енн Епплбаум – американська єврейка про це написала в статті ще за Майдану", - каже Ярослав Грицак, пише "Укрінформ".

В Україні націоналісти ніколи не мали всенародної підтримки.

"Навіть у Львові вони мають проблеми – "Свобода" програла останні вибори. Націоналізм не може перемогти в Україні. Основний недолік українського націоналізму – він не має що запропонувати народу. Український націоналізм не має програми модернізації України. І це тягнеться з ХІХ століття. Український націоналізм звертає увагу на мову, на історію, але рідко коли – на економіку. Він має дуже слабкий модернізаційний потенціал. Націоналістам йдеться про те, щоб втримати державу, щоб держава була українською. А лібералам про що йдеться? Щоб ця держава була модерною. Українською, але модерною", - пояснює історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики опублікували відео зустрічі Петлюри і Пілсудського

На його думку, ліберали не можливі без націоналістів, а націоналісти не можливі без лібералів. Це дві сторони одного і того самого національного організму. Він має бути водночас політично незалежним і змодернізованим.

Більшість українців визнають, що комунізм мав багато недоліків. Найбільше розуміння цього приходить через пізнання 1930-х років, а найбільше періоду Голодомору. Про це говорить історик Ярослав Грицак.

"Теперішнє ставлення до Голоду – це найважливіше, що сталося в сфері декомунізації. Не пам'ятники та вулиці. Найбільша зміна, яка заперечує комуністичну перспективу, є факт, що всі регіони України дійшли консенсусу, що Голод був і що мав характер геноциду. Олександр Ціпко, колишній радник Горбачова, колись пробував дати пораду Путіну – як втримати Україну. Ціпко твердив, що у Кремля є неправильне розуміння, що український націоналізм – тільки Галичина. Насправді український націоналізм має сильні корені й у Південній, і в Східній Україні тому що там у родинах досі пам'ятають про Голод, і пов`язують його із Москвою. Тому Ціпко радив Путіну, що якщо той хоче втримати українців у російській орбіті, він також має визнати Голод і засудити Сталіна. Але бачимо, що Росія робить все, щоб перешкодити визнанню Голоду. По-перше, мовчить про свій голод, не любить про нього говорити", - розповів Ярослав Грицак.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, чому українські націоналісти не можуть перемогти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути