Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2015 15:05

Львівське пиво виявилося старішим за долар
10

Фото: Фотографії надані броварнею
Ігор Клименко

Львівська пивоварня, найстаріша в Україні, цього року відзначає своє 300-річчя. Через події в Україні святкування у місті значно скоротили. Міщани змогли ознайомитися з історією пивоваріння просто на вулицях міста. Тут можна пофотографуватися із ченцями-пивоварами, батярами. На осінь львівські пивовари обіцяють ширшу програму.

Пиво в Україні почали варити у Львові ще в часи Середньовіччя. Готували його ченці у монастирях.

"Справа в тому, що на той час чистої питної води було мало. А пиво, під час бродіння і фільтрації, виходило чистим продуктом, який можна було пити, - пояснює історик Ігор Лильо. - Монахи досліджували старовинні рукописи, вибирали із них найкращі рецепти та методи пивоваріння."

1715 року граф Станіслав Потоцький надає монахам єзуїтам, які оселилися на його землі, право побудувати у Краківському передмісті Львова броварню. З тих пір донині варять тут пиво.

Пиво львівських броварів швидко набуло популярності у всій Європі. Підприємство увійшло до трійки найкращих пивоварень Австро-Угорської імперії. Згодом пивоварня стала Львівською акціонерною спілкою. У Європі знали не тільки львівське пиво Bawar, Porter Іmperial, Exportowе, але й фірмові скляні пляшки, у які воно розливалось.

У радянські часи броварня називалася державним підприємством "Колос" та була найпотужнішою в Україні. Львівським пивом смакували кремлівські чиновники. "Львівським" та "Жигулівським" львівського розливу частували пасажирів міжнародних морських рейсів.

1999 року Львівська пивоварня почала співпрацю з компанією Carlsberg. У модернізацію броварні інвестовано 35 млн. дол. Потужність заводу зараз складає 250 млн. літрів у рік.

У 2005-му на території пивоварні засновано перший Музей пивоваріння. Промислові будівлі потрапили до списку культурних пам'яток ЮНЕСКО. У Львові засновано пивні екскурсійні тури.

Ігор Клименко, налагоджувальник електротехнічного цеху, на Львівській пивоварні працює 40 років. Прийшов сюди одразу ж після закінчення навчального закладу.

"Сьогодні процес виробництва автоматизовано. Але пиво і нині вариться в варниці заводу, будівля якого була зведена в 1906 році. Навіть варильні чани використовуються ті ж, що і 100 років тому, - говорить Клименко. - У 70-х роках пиво дозрівало у відкритих чанах в підвалі. Фільтрація виглядала так: сусло проходило через шар зерна. Сьогодні ми використовуємо різні види фільтрів. Пиво розливали тоді у скляні пляшки по 0,33 літра. Або у дубові бочки. Їх виготовляли у спеціальному бондарному цеху, зсередини покривали харчовою смолою. Старе обладнання збереглося донині, компресор Siemens є експонатом для відвідувачів пивоварні."

Львівська пивоварня пишається тим, що її пиво старше за першу в Україні газету - 1749, американський долар - 1794, перший самовар - 1746, першу газовану воду - 1767, першу повітряну кулю - 1874, перші у світі сірники - 1805, перший запатентований велосипед - 1817.

Зараз ви читаєте новину «Львівське пиво виявилося старішим за долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути