середа, 06 листопада 2013 17:33

Колабораціонізм був поширений на всіх територіях, захоплених Німеччиною

Автор: Фото: Юрій Сапожніков
  Іван Дерейко - науковий співробітник Інституту історії України ­Національної академії наук. Сфера наукових інтересів: окупаційний режим в Україні в період Другої світової війни. Торік видав монографію "Місцеві формування німецької армії та поліції у райхскомісаріаті "Україна" (1941- 1944 роки)
Іван Дерейко - науковий співробітник Інституту історії України ­Національної академії наук. Сфера наукових інтересів: окупаційний режим в Україні в період Другої світової війни. Торік видав монографію "Місцеві формування німецької армії та поліції у райхскомісаріаті "Україна" (1941- 1944 роки)

В Україні питання колабораціонізму виглядає набагато радикальніше, ніж у Польщі чи країнах Західної Європи, але тільки на перший погляд. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав кандидат історичних наук Іван Дерейко.

"Колабораціонізм був поширений на всіх територіях, захоплених Німеччиною. Мотиви його часто відрізнялися, - повідомив він. - В окремих державах існували національні рухи, які мали рахунки з попередніми урядами своїх держав, а відтак нацисти ставали їхнім неуникненним союзником. Скажімо, провансальські націоналісти у Франції, які прагнули відродити за допомогою німців прованські мову та культуру. Чи валлони в Бельгії".

За словами Дерейка, у Радянському Союзі колабораціонізм був настільки гострим і масовим, тому що всі органи влади, поліція, пожежна служба, залізничники відступили разом з Червоною армією.

"На Заході цей контраст набагато менший, тому що більшість служб лишалися і продовжували працювати під окупацією. Відповідно з поразкою Німеччини у війні їх не визнавали автоматично злочинцями. Зрадниками визнавали тільки ідейних колабораціоністів, які або створювали якісь квазінацистські партії, або організовували рухи в такому дусі. Разом з тим, існував великий прошарок побутового колабораціонізму", - додав історик.

В Україні тема колаборації під час Другої світової є більш відкритою, тоді як на Заході по неї довгі роки намагалися не згадувати.

"У Франції стався скандал з відомим довоєнним фотомитцем, який під час війни працював з редакцією французького журналу „Седан". Він зробив масу кольорових фотографій окупованого Парижа. Ці фото у Франції довгий час були під негласним табу. Першу виставку зробили тільки кілька років тому. На цих фото видно доволі спокійний побут – ходять німці вулицями, але життя триває, працюють ресторани, регулювальники керують рухом на дорогах. Тож багато людей нормально жили при нацистах. Люди, які би в радянських умовах по війні були б засуджені і сиділи за зраду батьківщини, на Заході їх ця доля оминула. Після війни про це намагалися взагалі не згадувати", - підсумував Іван Дерейко.

Зараз ви читаєте новину «Колабораціонізм був поширений на всіх територіях, захоплених Німеччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути