понеділок, 19 липня 2021 08:20

Князі розбили половців на Дніпрі

Князі розбили половців на Дніпрі
Святополк був непопулярний серед киян. Після його смерті спалахнуло Київське повстання. Фото: http://na.mil.gov.ua

Під Переяславлем у битві з половцями князь Святополк II 19 липня 1096-го розгромив орду хана Тугора.

Батько Святополка, Великий князь Ізяслав, відправив сина княжити у Полоцьку замість померлого Мстислава. Святополк Ізяславич посів великокняжий престол 24 квітня 1093-го. Онук Ярослава Мудрого Святополк змушений відбивати майже щорічні напади половців.

Святополк ув'язнив половецьких послів, які вимагали відкупу за мир. Це спричинило похід половців на Русь під проводом ханів Тугоркана і Боняка. Коли нападники взяли у облогу Торчеськ, князь повернув послів, але половці відмовилися миритися. Князь попросив допомоги у чернігівського князя Володимира Мономаха і переяславського князя Ростислава Всеволодовича. Вирішальна битва відбулася на річці Стугна, в якій князі зазнали нищівної поразки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський князь знищив столицю хозар

1094-го Святополк учинив із кочівниками мир і одружився із дочкою Тугоркана. Але це не припинило половецьких нападів, під час яких знищено передмістя Києва.

1096-го довідавшись про те, що хан Тугор із ордою стоїть під Переяславом, князі Святополк і Володимир Мономах зібрали свої дружини і перейшли на лівий берег Дніпра. Поява руського війська стала несподіванкою для половців. Вони почали відступ, руські воїни знищили і захопило в полон багатьох половців. У бою загинули сам Тугоркан, його син. Проте війна з половцями тривала до 1116-го і закінчилася перемогою Русі.

Святополк причетний до спекуляції сіллю і махінацій лихварів. Був непопулярний серед киян. Після його смерті спалахнуло Київське повстання, яке приборкав Володимир Мономах. За часів правління Святополка II збудовано Михайлівський Золотоверхий собор — перлину української архітектури XI століття. Там його і поховали.

4 квітня 1103-го на річці Сутінь - зараз річка Молочна в Запорізькій області, відбулась битва руських дружин на чолі з переяславським князем Володимиром Мономахом з половцями.

Руські воїни вбили 20 половецьких князів, а полоненого хана Белдузя Мономах стратив - його розрубали на частини. Половців розграбували і "повернулися на Русь з полоном великим і зі славою". Переможцям дісталася величезна здобич – скарби, невільники, отари овець, худоби, коней, та навіть верблюдів. Це була перша велика перемога руських князів глибоко в степу.

Зараз ви читаєте новину «Князі розбили половців на Дніпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути