Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2018 08:20

Володимир Мономах розбив орду половців за день

Володимир Мономах розбив орду половців за день
Володимир Мономах. Фото: http://na.mil.gov.ua

4 квітня 1103 року на річці Сутінь - зараз річка Молочна в Запорізькій області, відбулась битва руських дружин на чолі з переяславським князем Володимиром Мономахом з половцями.

З кінця ХІ століття половці - "люди полів", племена переважно тюркського походження із північно-східного Казахстану нападали на міста, грабували і палили їх. У 1093 році половці захопили три міста - Прилук, Пісочин та Переволоку та спалили багато сіл по обидві сторони Дніпра. Переяславський князь Володимир Мономах і київський князь Святополк Ізяславич домовилися виступити спільним походом проти половців. До них приєдналося ще кілька князів. Чисельність війська руських князів, ймовірно, була від 10 до 30 тис воїнів. Це був найбільший похід на половців від часу їхньої появи на Русі.

31 березня 1103 року військо виступило в похід під командуванням полководця Володимира. Дружини вирушили вниз по Дніпру: в човнах пливла піхота, кіннота йшла берегом. Половці готувалися до бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжніми християнами кияни стали через декілька поколінь після Володимира Великого

Через чотири дні руське військо зустріло половецькі загони поблизу річки Сутінь. У центрі військ Мономах поставив пішу рать, кіннота була зосереджена на флангах. Піший лад витримав натиск половецьких вершників, а кінні дружини ударом з флангів розгромили ворогів. Мономах застосовував прийоми, які використовували лицарі армій Європи - робив ставку на важку кінноту.

Руські воїни вбили 20 половецьких князів, а полоненого хана Белдузя Мономах стратив - його розрубали на частини. Половців розграбували і "повернулися на Русь з полоном великим і зі славою". Переможцям дісталася величезна здобич – скарби, невільники, отари овець, худоби, коней, та навіть верблюдів. Це була перша велика перемога руських князів глибоко в степу.

Престол великого князя Київського 60-літній Володимир Мономах посів у 1113 році після смерті Святослава. Правив 12 років. Це був найкращий для Київської Русі час. Через натиск Володимира та його синів, половці змушені були відійти за Дон, а потім і взагалі за Волгу. Вони не повертались у степи Причорномор'я майже 40 років.

Князь Володимир Мономах незадовго до своєї кончини 1125 року "на санях сидячи" писав своє "Повчання дітям". Володар Русі так намагався підкреслити, що він уже старий і відчуває наближення смерті. Але чому "на санях сидячи"? Бо померлих у Київській Русі, крім лодії, ховали також у санях. На них везли труну на цвинтар, незважаючи на пору року. Так, коли в липні 1015-го помер князь Володимир Великий, "на сани возложили його, і повезли, і поставили його в церкві Святої Богородиці, яку він сам і збудував".

Зараз ви читаєте новину «Володимир Мономах розбив орду половців за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути