Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2012 13:36

Киянам представили однострої вояків Українського повстанської армії
11

Фото: Фото: Віктор Крук

Вчора з нагоди 62-х роковин смерті командира Української повстанської армії Романа Шухевича відбулася лекція, присвячена його постаті. Зібрання відбулося у будинку Центру національного відродження.

На великому екрані присутнім були показані декілька десятків архівних світлин з життя генерала, у тому числі рідкісних. Зокрема, зацікавлення викликало фото, зроблене для підроблених документів Шухевича. Імітацію радянської печатки для документів повстанці робили з картоплі.

Однак головною подією вечора була презентація військових одностроїв повстанців. Її провели представники клубу військово-історичної реконструкції "Повстанець". Владислав Куценко майже півгодини розповідав про особливості воєнної тактики та обмундирування вояків УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За повстанським художником Нілом Хасевичем радянські спецслужби полювали до березня 1952-го

Спершу Куценко провів короткий екскурс в історію УПА і нагадав, що останній бій партизан проти НКВС зафіксований у 1962 році.

Крім того, присутні дізналися цікавий факт: "Останній повстанець, який вийшов із підпілля, був старий сивий дід. Він вийшов в люди у 1991 році. Його переховувала дружина на горищі, де він жив увесь цей час. Вона жила знизу у тій самій хаті. Можна сказати, що це і був останній вояк УПА, який не здався. Хоча, звичайно, він жодних активних дій не проводив за цей час. Тим не менше, людина не здалася, а чекала тієї мети, за яку усі його побратими боролися".

За словами реконструкторів, в умовах відсутності централізованого постачання УПА, брак обмундирування був для повстанців відчутним. Тому форма українських партизанів була, переважно, комбінованою. Вона складалася з різних частин, добутих у бою. Наприклад, повстанець міг носити німецьку форму, з радянськими чобітьми та німецькою флягою, заткнутою за радянський пояс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жоден пристойний український історик не є затятим апологетом Бандери і ОУН

Також повстанці шили власну форму із захопленого сукна.

Куценко зазначив, що чи не найголовнішим у військовій формі є головний убір, тому що він є основним розпізнавальним знаком у бою. З цією метою УПА розробили власний головний убір - так звану "мазепинку".

Роздумуючи над перспективами військової історичної реконструкції Куценко зазначив: "Дуже популярною в Україні стала німецька реконструкція, тому що німецький однострій красивий. У ньому багато різних прибамбасів: пряжки на ремінцях, стаканчик до фляги навіть є. У радянському такого нема. Тому багато людей прагнуть "йти в німецьку армію". Це не тому що вони фашисти чи нацисти, просто людям подобається саме цей однострій. Іншим подобається, що, на той час, ця армія була найпередовішою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підпілля в підпіллі: Служба Безпеки ОУН

Реконструкція тактики й одностроїв українських армій не є настільки прибутковою, як відтворення інших військових формувань. Реконструктори призналися, що за весь час роботи їх лише декілька разів залучали до роботи в історичних фільмах, де вони виступали в ролі бійців армії УНР. В одностроях УПА вони ще не були задіяні жодного разу.

Зараз ви читаєте новину «Киянам представили однострої вояків Українського повстанської армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути