Ексклюзиви
середа, 22 лютого 2012 14:00

"Американська армія цікавиться українським повстанським рухом"

"Американська армія цікавиться українським повстанським рухом"

Спеціалізований навчальний курс про воєнну тактику УПА буде цікавий українським студентам, вважає директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий. На запрошення Українського католицького університету він читатиме курс під назвою "Особливості повстанської війни. Дії УПА в 1942—1949 роках". Вважає, що курс буде цікавий для українських студентів, адже тактику УПА вивчають навіть у американській армії.

З чиєї ініціативи вводять курс про УПА в Українському католицькому університеті?

Ініціативи як такої не було. Була пропозиція читати спецкурс на мій вибір, який я запропоную. Відбулася презентація курсу, студенти зацікавилися і записались.

Курс добровільний? Чи вже відомо скільки слухачів буде на курсі?

Групи не є великими, зараз є шестеро людей. Курс є на вибір.

Чи маєте певні очікування щодо сприйняття студентами курсу про воєнну історію? Як він корелюватиметься із загальним напрямом викладання у університеті?

В Українському Католицькому університеті читають різні спецкурси, з різних напрямів. Коли я навчався в університеті Івана Франка у нас також був спецкурс з воєнної історії. І бажаючі, хто спеціалізувався по історії України ХХ століття, могли слухати його. А щодо воєнної історії у даному випадку, то якщо студентам це цікаво і вони добровільно записуються, значить у цьому є потреба. Я нічого дивного у цьому не бачу.

Головний акцент буде зроблено на воєнній практиці й технічному боці боротьби, чи ви охоплюватимете й ідеологічну основу діяльності УПА?

Головний акцент буде зроблено на питанні суті й характеру повстанської війни, на мотивації повстанців та населення, яке підтримувало збройну боротьбу, факторах повстанської війни, зокрема на моральній готовності населення до ведення війни. Звичайно, ми будемо розглядати якими методами Українська Повстанська Армія діяла, які способи використовувала, форми боротьби і як вони змінювалися та залежно від чого змінювалися.

Чи проводитимете ви паралелі з діяльністю армій спротиву в інших країнах, зокрема Югославії й Франції?

Так. І у першу чергу ми будемо робити порівняльні характеристики між повстанцями й червоними партизанами, з'ясовувати їхні спільну мету і завдання, так як вони діяли не тільки на одній території, але й були противниками, які протистояли один одному. Також ми говоритимемо про Армію Крайову, розглядатимемо питання як подібні партизанські формування діяли в країнах Центрально-Східної Європи, в чому їхні особливості. Тобто ми будемо брати дещо ширший контекст і загальне тло.

За вашими словами, тактику УПА вивчають у американській армії. Звідки такі відомості? Про що саме йдеться?

В Сполучених Штатах виходили книги англійською мовою, присвячені цій проблематиці. Звичайно, що вони не призначалися винятково для української діаспори, а для американців, які цікавляться історією того, що відбувалося під час Другої світової війни у Радянському Союзі. Також раніше були повідомлення у пресі стосовно того, що американська армія цікавиться проблематикою українського повстанського руху і діяльністю червоних партизанів на території СРСР. Світ не був у якомусь вакуумі і ці теми цікавили військових, в першу чергу військових теоретиків.

А яким чином дані про тактику УПА дійшли до Латинської Америки?

В Латинській Америці, в Аргентині, якщо не помиляюся, у 60-х роках вийшла книга іспанською мовою історика Ходо. Він присвятив її тактиці Української Повстанської Армії. Відповідно в Латинській Америці через цю книгу також дізналися про те, яку боротьбу із комуністичною системою вели на території Радянського Союзу під час Другої світової війни та після її закінчення.

Чи може з'явитись подібний курс в інших університетах?

Я думаю, що не тільки може, але й мав би. Тому що явище Української Повстанської Армії потрібно розуміти не тільки в площині ідеології і політики, стратегії ОУН, діяльності її командирів і керівників. Але також якщо подивитися на ці питання з дещо іншої точки зору, з площини воєнної історії, багато чого стає зрозумілим. Це спонукає до нових дискусій та глибших досліджень.

Зараз ви читаєте новину «"Американська армія цікавиться українським повстанським рухом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

239

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути