Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 11:49

Іван Пулюй першим отримав якісні рентгенівські знімки і переклав Біблію українською

Іван Пулюй першим отримав якісні рентгенівські знімки і переклав Біблію українською
100 років тому, 31 січня 1918 року, помер фізик Іван Пулюй Фото: Вікіпедія

31 сiчня 1918 року у Празi помер український фізик та громадський діяч Іван Пулюй.

Він народився 2 лютого 1845 року у м. Гримайлове на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету.

У 1872—1874 р. Пулюй працював у фізичній лабораторії професора фон Лянґе. Був доцентом Віденського університету. В 1874 — 1875 роках він викладав фізику у Військово-морській академії в Фіуме, сучасна Хорватія. У 1875 році Іван Пулюй, як стипендіат австрійського Міністерства освіти, підвищував свої професійні знання під керівництвом професора Августа Кундта в Стразбурзькому університеті. 1875 р. в Страсбурзькому університеті вивчає електротехніку.

1876 року захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. З 1884 по 1916 рік працював професором Празького полiтехнiчного iнституту, обіймав посади декана фiзичного факультету та ректора цього закладу. 1902 року Пулюй став першим деканом першого в Європі електротехнічного факультету. Монарх Австро-Угорщини Франц-Йосиф присвоїв Іванові Пулюю звання Радника двору, нагородив Лицарським хрестом. 1884 року Міністерство освіти Австро-Угорської імперії запропонувало Івану Павловичу, як професору експериментальної і технічної фізики, очолити кафедру фізики Німецької вищої технічної школи (сучасний Чеський технічний університет) у Празі, яку він 1903 року перетворив у першу в Європі кафедру фізики та електротехніки. З 1888 Іван Павлович був ректором і очолював створену ним кафедру протягом 32 років. Пулюй був державним радником з електротехніки Чехії і Моравії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар Данило Самойлович рятував пораненого Олександра Суворова

1916 року Пулюєві пропонували посаду міністра освіти Австрії. Відмовився від неї за станом здоров'я.

Пулюй видав близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки українською, німецькою та англійською мовами. Вчений був дійсним і почесним членом Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Український фізик першим отримав високоякісні фото з використанням "Х"-променів. Експерименти з ними Пулюй проводив із вакуумними трубками власної конструкції.

Пулюй займався перекладом релігійних праць із давніх мов. Разом з Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким Іван Пулюй зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Завіту.

15 січня 1871 року народився український сходознавець, поет, публіцист та педагог Агатангел Кримський. Він був поліглотом. За різними підрахунками від знав від 60 до 100 мов. Сам мовознавець жартував: "Легше буде сказати, яких я мов не знаю".

Зараз ви читаєте новину «Іван Пулюй першим отримав якісні рентгенівські знімки і переклав Біблію українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути