пʼятниця, 22 грудня 2017 22:43

Лікар Данило Самойлович рятував пораненого Олександра Суворова

Лікар Данило Самойлович рятував пораненого Олександра Суворова
Данило Самойлович бере участь у російсько-турецькій війні 1787-1791 роках. в якості польового лікаря Фото: LiveInternet

22 грудня 1744 року у селі Янівка – тепер село Іванівка на Чернігівщині, народився лікар, засновник епідеміології в Російській імперії Данило Сушковський-Самойлович.

В 1756 році він закінчив Чернігівський колегіум та вступив у Київську академію. Пізніше його забрали навчатися у Петербург, пише сайт krainaz.org

Самойлович першим в Російській імперії розробив заходи по боротьбі з чумою. В Москві в 1771 році, він запропонував протичумні щеплення. Велика заслуга лікаря полягала у впроваджені протиепідемічних засобів боротьби: ізоляція хворих, створення спеціального одягу для персоналу лікарні, профілактична діяльність при транспортуванні тощо.

В 1776 році за власні кошти виїжджає вчитися спершу в Страсбурзький, а потім - в Лейденський університет. Там захищає докторську дисертацію і стає першим лікарем Російської імперії, який опублікував свої праці за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянин Микола Амосов став великим українцем усіх часів

Самойлович бере участь у російсько-турецькій війні 1787-1791 роках. в якості польового лікаря. Під час служби займався лікуванням російського фельдмаршала Олександра Суворова, який отримав вогнепальне поранення на полі бою. Саме під час війни Данило Самойлович виступає з ініціативою створення військово-польових госпіталів. Перший такий створюється в селі Вітівка - тепер в межах міста Миколаєва.

24 листопада 1934 року помер український вчений і політик Михайло Грушевський. Різні історичні праці вказували різні дати смерті. "Радянська енциклопедія історії України" вказувала 25 листопада. Видана на діаспорі "Енциклопедія українознавства" – 24 листопада, пише "Історична правда".

Зараз ви читаєте новину «Лікар Данило Самойлович рятував пораненого Олександра Суворова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути