середа, 18 жовтня 2017 11:52

"Історію краще вивчати з уст звичайних людей" – переможець конкурсу "Україна в родинних історіях"

"Історію краще вивчати з уст звичайних людей" – переможець конкурсу "Україна в родинних історіях"
Національний музей історії України провів конкурс для дітей. Фото: НМІУ

12-річний Олександр Гончарук із Житомира виграв перший всеукраїнський конкурс для дітей та молоді "Україна в родинних історіях", який провів Національний музей історії України.

"У школі всі теми розглядаються за допомогою підручника. Це не зовсім правильно. Історію краще вивчати з уст звичайних людей, а не лише з підручника", – вважає хлопчик.

Олександр згадує, що спершу випадково почув жарти однокласників про Сталіна. Він захотів довести їм і тим, хто досі вважає Сталіна позитивним героєм, що це зовсім не так.

"Бабуся і мама поділилися зі мною родинною історію. Вони розповіли про мого репресованого у 1937 році прадіда Івана Березанського, який був оголошений ворогом народу і позбавлений волі на 10 років за антирадянську пропаганду та агітацію. Пізніше прадід воював на фронті, був поранений. Завдяки цьому повернув собі чесне ім'я. Посмертно його реабілітували", – каже хлопець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Без брому та нафталіну" - у Києві започатковують фестиваль популярної історії

Він зняв імпровізовану телепрограму "Із забуття – в безсмертя" про свого предка та надіслав до музею.

Переможців обирали у двох вікових категоріях - 11–13 років та 14–16 років.

У другій віковій групі перемогла Анна Балабіна з Івано-Франківська. Друге місце отримала Ольга Таушан з Краматорська на Донеччині, третє - Роман Кулик з Івано-Франківська.

"У мене було досить матеріалу, тож я швидко справилася із завданням. Я вибрала розповідь про мою прабабусю Парасков'ю Іванівну Лакарову в часи Голодомору. Коли я була маленька, то приходила до неї. Прабабуся ні словом не обмовилася про своє важке життя. Вона писала дуже гарні вірші, які любила мені читати. Коли прабабусі не стало, бабуся розповіла нам про те, як її мама пережила Голодомор", – ділиться дівчина.

На початку листопада музей оголосить про початок ІІ Всеукраїнського конкурсу для дітей та молоді "Україна в родинних історіях".

Перший конкурс "Україна в родинних історіях" проходив з 7 по 30 вересня. Учасникам від 11 до 21 року потрібно було організувати збір інформації, розпитати про пращурів цікаві історії, продумати, в якій формі передати почуте.

Зараз ви читаєте новину «"Історію краще вивчати з уст звичайних людей" – переможець конкурсу "Україна в родинних історіях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути