вівторок, 10 жовтня 2017 11:31

"Без брому та нафталіну" - у Києві започатковують фестиваль популярної історії

"Без брому та нафталіну" - у Києві започатковують фестиваль популярної історії
Історик розповів про фестиваль у Києві. Фото: "Громадське"

13-14 жовтня у Києві пройде фестиваль "Історія.UA".

Про це розповів Ярослав Файзулін, історик, начальник Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті УІНП, повідомляє "Громадське".

"Гасло фестивалю "Історія UA" - "Без брому та нафталіну". Тобто цікаво, популярно розповісти історію, не повторюючи радянських міфів. Головні теми цього фестивалю – це Українська революція 1917-1921 років і Українська повстанська армія 40-50-х років ХХ ст. Звідси багато різних цікавих заходів – зустрічі з істориками, режисерами, письменниками, презентація нових видань, презентації нових фільмів, презентація проектів Українського інституту національної пам'яті, зокрема настільна дитяча гра про Українську революцію", - розповідає історик.

Першу частину виставки "УПА – відповідь нескореного народу. Антинацистський спротив повстанців" проводили у травні. Друга частина буде про антирадянський спротив.

"Міфами оповите усе ХХ сторіччя. В тому числі і історія Української революції. В радянські часи ця тема була однією із ключових. Велика жовтнева революція, громадянська війна. Розповідали про героїчну ходу радянської влади. Насправді все було не так. Питання українського державотворення тоді замовчували. Зараз ми відновлюємо історичну пам'ять", - каже Файзулін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці мають навчитися "експлуатувати" свою історію в бізнесі - Володимир Панченко

Презентуватимуть спогади українських державців, матеріали про Михайла Грушевського. Проведуть історичну дискусію, на якій піднімуть тему використання історії у гібридній війні.

"Це буде не типова лекція, а щось у форматі шоу чи дискусії. Можна буде ставити питання. Фестиваль розрахований на різні вікові групи. Будуть заходи для дітей, для студентів", - повідомив історик.

У Будинку кіно протягом фестивалю будуть безкоштовно транслювати фільми на історичну тематику.

"Настільна гра зорієнтована на учнів 10-11 классів. Поруч із питаннями про історію в Києві вони дізнаються про події в регіонах. Це буде мандрівка Україною з питаннями. Наприклад, де вперше на Донеччині підняли український прапор. Це не навчальний підручник, гра дозволить дізнатися багато нового".

2 жовтня 1990 року в Україні розпочалася серія акцій мирної громадянської непокори під назвою "Революція на граніті". Студенти вийшли на площу Жовтневої революції. Вони вимагали перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року, а також відставки голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.

Зараз ви читаєте новину «"Без брому та нафталіну" - у Києві започатковують фестиваль популярної історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути