понеділок, 26 листопада 2012 11:53

Історики продовжують сперечатися про "радянський період" вбивці Кеннеді

Історики продовжують сперечатися про "радянський період" вбивці Кеннеді
Вбивство 35-го президента США Джона Кеннеді скоєно в п'ятницю 22 листопада 1963 року в Далласі. Фото: othereal.ru

22 листопада виповнився 49 років з дня вбивства американського президента Джона Фіцджеральда Кеннеді. Спеціальна комісія дійшла висновку - стріляв Лі Харві Освальд. Але крапка в цій історії все одно не поставлена.

Довгий час білою плямою залишався радянський період життя Освальда. Більше двох років він провів у Мінську. Про людей, які особисто знали Лі Харві, розповіла кореспондент МТРК "Мир" Людмила Горчакова. Едвард Сагиндиков ледве встигає приймати журналістів й істориків. Його однокімнатна квартира стала визначною пам'яткою міжнародного рівня - в ній колись жив Освальд.

"Американці повинні розібратися, хто вбив Кеннеді. Освальд з цим ніяк не пов'язаний", - упевнений пенсіонер.

Едвард Сагиндиков - не єдиний, хто сумнівається в підсумках розслідування вбивства Кеннеді. У цій справі багато незрозумілого, наприклад, мотиви Освальда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розташування на Кубі радянських ракет є найбільшим блефом в історії - Суворов

Досі увагу істориків привертає "радянський період" у житті злочинця. Колишній морський піхотинець Лі Харві Освальд ще в армії вивчав російську мову і був відомий прорадянськими поглядами. Звільнившись у запас в 1959 році він переїхав до СРСР і влаштувався працювати токарем на мінський радіозавод. Лі Харві просив радянське громадянство і навіть намагався порізати собі вени після відмови. Ряд американських дослідників вважають, що Освальд був агентом КДБ.

Після холодної війни білоруські спецслужби розсекретили подробиці його життя. З'ясувалося що, всі два з половиною роки, що Лі Харві жив у Мінську, він сам був об'єктом пильного спостереження радянських спецслужб. За ним стежили вдень і вночі - через спеціальне вічко в стіні спальні.

Колишній приятель Освальда і автор книги "Освальд: російська епізод" Ернст Титовець вважає, що Лі Харві не був ні агентом, ні вбивцею президента. Його просто підставили.

Лі Харві Освальд не дожив до суду - його застрелили на виході з поліцейської дільниці. В останні роки опубліковані або чекають видання ще чотири книги про радянський період його життя.

Зараз ви читаєте новину «Історики продовжують сперечатися про "радянський період" вбивці Кеннеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути