субота, 12 грудня 2020 08:20

Імператриця зрівняла козацьку старшину в правах із дворянами

Імператриця зрівняла козацьку старшину в правах із дворянами
Імператриця скасувала Гетьманщину і зруйнувала Січ. Фото: https://iz.ru

Російська імператриця Катерина II 12 грудня 1764-го видала маніфест про скасування в Україні гетьманщини. Замість гетьмана та старшини, управління українськими землями здійснювала Друга Малоросійська колегія на чолі з Петром Рум'янцевим.

Катерина II (1729-1796) жорстко обмежила автономію України, щоб не допустити відокремлення України від Росії. Імператорський уряд та Малоросійська колегія Рум'янцева проводили активну ліквідацію автономії Гетьманщини. У "секретній" інструкції Рум'янцеву Катерина II наполегливо рекомендувала знищити всі залишки української автономії та закріпачити селян.

Скасували козацький устрій на Слобожанщині. Козацькі полки перетворили на регулярні російські гусарські. 1781-го скасували давній полково-сотенний адміністративний устрій Гетьманщини. Для українців відновили кріпосне право та ліквідували козацьке військо на Лівобережжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто спалили, а трупи спустили по річці

Лівобережна Україна стала називатися Малоросією, Правобережжя — Південно-Західним краєм, а південна частина України — Новоросією. За указами імператриці 1775 року була остаточно знищена Запорізька Січ.

Гетьманщину поділено на три намісництва — Київське, Чернігівське й Новгород-Сіверське, до яких згодом приєдналися Харківське та Катеринославське. Катерина зрівняла козацьку старшину в правах із російськими дворянами. Україна втратила залишки своєї еліти.

Московські війська зруйнували вщент місто Батурин 13 листопада 1708 року. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

Зараз ви читаєте новину «Імператриця зрівняла козацьку старшину в правах із дворянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути