пʼятниця, 13 листопада 2020 15:15

Місто спалили, а трупи спустили по річці

Місто спалили, а трупи спустили по річці
Страта колесуванням, яка застосовувалась до козаків і мешканців Батурина. Гравюра часів Петра І

Московські війська зруйнували вщент місто Батурин 13 листопада 1708 року. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

На 8-й рік Північної війни між Московським царством та Шведською імперією у 1700-1721 роках за панування на Балтиці король Карл XII (1682-1718) запропонував гетьманові Іванові Мазепі вступити в коаліцію. Обіцяв суверенітет та автономію. Шведи готували похід на Смоленськ та Москву.

"Бог мені свідок, віддаючись до рук шведського короля, я зробив це не з легковажності і не спонуканий мотивами особистих інтересів для себе, а з безмежної любові до Вітчизни. Будучи дуже старим, не маючи ні дружини, ні дітей, я міг би податись у Польщу або будь-куди і спокійно провести там залишок днів мого життя. Але я за обов'язком честі і сердечної любові не можу, склавши руки, віддати цей край під владу неправедного гнобителя", - сказав український гетьман Іван Мазепа і оголосив про розрив союзу з царем Петром І і пішов на об'єднання з шведським королем Карлом XII.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман написав одну з перших європейських конституцій

Гетьман запросив шведське війську на зимівлю в своїй столиці – Батурині, укріпленому місті-фортеці із гарматами. Сам із 3-тисячною армією вирушивна на зустріч королю.

В Батурині лишилося близько 7-8-ми тис. козаків. Петро І послав князя Олександра Меншикова з 20-тисячним військом на штурм Батурина. Йому допоміг зрадник - наказний полковник Іван Ніс.

Драгуни вбили усіх, кого бачили на шляху – міщан і козаків, навіть жінок і дітей. Місто спалили. Трупи козаків розпинали на плотах і пускали вниз по річці Сейм, щоб населення Гетьманщини бачило долю "мазепинців". Знищили в Батурині 11-15 тис. людей - цивільних та військових, місто повністю розграбували і спалили.

Гетьман Іван Мазепа через 8 днів на власні очі побачив, на що перетворилася його столиця.

У молдовському місті Бандери козацька рада в еміграції 5 квітня 1710-го одноголосно обрала гетьманом за колишнього писаря війська Пилипа Орлика. Гетьман зачитав "Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького".

Зараз ви читаєте новину «Місто спалили, а трупи спустили по річці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути