неділя, 18 березня 2018 09:30

Хто святкує, у того город квітує – сьогодні Конона-городника

Хто святкує, у того город квітує – сьогодні Конона-городника
18 березня відзначають Конона-городника Фото: ogorodnik.com

18 березня - день святого Конона Ісаврійського, або Конона-городника. Вшановують священномученика Конона, який жив на території сучасної Туреччини у І столітті і займався садівництвом.

У цей день господині передивлялися городнє насіння. Казали, хто на Конона святкує, у того город квітує. Але хоч би навіть сніг лежав у цей день, то все одно добре піти на город і хоч трошки попоратися там, хоч одну грядку скопати. Тоді город тобі щедро віддячить — все і зійде, і вродить. А ще на городі треба викопати три ямки і примовляти над ними: "Це тобі одна на сушу, друга — на мошки, третя — на черву". Ямки закопати і землю зрівняти. Тоді влітку ні посуха, ні черви, ні комахи не завадять городу, пишуть "Українські традиції".

Святий Конон, вважали, завідує градом. Тому цього дня літні жінки дотримувалися суворого посту, не працювали - щоб літом град не вибив посіви.

Конон вважається покровителем коней. Ілля-Громовик їдучи колісницею, брав за погонича лише Конона — "бо він опікун усіх коней і конюхів". Батьки під час грому, щоб діти не лякалися, казали: "То святий Ілля через небесний місток калачі везе, а кіньми тими править сам Конон".

Селяни збиралися в цей день у шинок, пили горілку — "щоб коні були здоровими та робочими й не брикались". Але остерігалися перебрати міру, щоб коні не понесли під час жнив. У цей день тварин слід напувати водою з річки або ставка, щоб не хворіли і були невтомними в роботі. Якщо на Конона жінці присниться якась робота по господарству – "На Кононовій днині город сниться господині", а чоловікові кінь, то упродовж року у них буде в усьому достаток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких традицій дотримувалися в березні - 10 історичних фактів

Ще на початку ХХ ст. на Кононів день коней загодовували найкращим вівсом і звільняли від будь-якої роботи. На Лівобережній Україні був звичай влаштовувати цього дня кінські перегони. А ще обов'язково цього дня кропили коней свяченою водою, щоб їх не мучив уночі домовик.

Кінські підкови прибивали до порога, щоб недобра сила не могла потрапити до хати. Якщо ж хотіли приманити в сім'ю щасливу долю, підкову кінцями догори прибивали зверху до лиштви дверей.

У Карпатах пастухи вірили, що кинута у ватрище стара підкова охороняє від грому ціле стоїще худоби.

На Кононів день намагалися задобрити домовика. Люди вірили, що в кожному обійсті живуть ці добрі духи й оберігають господарство від злої сили. Господиня звечора ставить у запічку або в якесь інше потаємне місце трохи їжі для домовика, щоб він був добрий і за домом уважно слідкував.

Спостерігали за погодою: якщо вдень ясно і сонячно, то протягом літа жодного разу не випаде град. Якщо на Конона гарна погода - влітку градобиття не буде.

14 березня віряни відзначають день Святої Євдокії. В народі Явдоху вважали захисницею жінок.

Господині приносили додому талу воду, вмивали нею дітей, вмивалися самі, кропили стіни – на щастя, красу і здоров'я.

На Явдохи висаджували розсаду. Вірили, що виросте вона сильною і не загине. Жінки пекли з тіста жайворонків, яких вважали символами весни і нового життя. На Явдохи вважали хорошою прикметою почути спів вівсянки. У цей день починали грати у гаївки.

Зараз ви читаєте новину «Хто святкує, у того город квітує – сьогодні Конона-городника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути