субота, 04 січня 2020 08:20

Хірурги навчилися робити найпопулярнішу в світі операцію

Хірурги навчилися робити найпопулярнішу в світі операцію
Першу успішну операцію з видалення апендикса провів американець доктор Вільям Грант. Фото: nmuofficial.com

У штаті Айова 4 січня 1885 року доктор Вільям Грант провів першу у світі успішну операцію з видалення апендикса. До цього усі хворі помирали від запалення і зараження нутрощів.

До 1885 року аппендектомія - операція з видалення апендикса - в медичній практиці ніколи не застосовувалася. Запалення апендикса - одне з найпоширеніших захворювань в хірургії. На нього припадає майже 70% всіх хірургічних операцій черевної порожнини. Апендикс - рухливий орган, у всіх людей він розташовується в різних місцях. Перша операція була 6 грудня 1735 року в лікарні Святого Георгія в Лондоні. Французький хірург Клавдій Аміанд описав наявність перфорованого відростка в животі 11-річного хлопчика. Але операцію не зафіксували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше провели унікальну операцію на серці

Першу успішну операцію з видалення апендикса провів американець доктор Вільям Грант. Пізніше, в 1902 році англійському королю Едуарду VII вирізали апендикс, це прозвучало на весь світ як найбільша сенсація. Зіграло свою роль гучне ім'я пацієнта. Перші операції такого роду вже робили американські лікарі, але їх робота носила експериментальний характер.

2 грудня 1982 року хірурги з університету Юти в США вперше імплантували людині штучне серце. 61-річний Барні Кларк витримав 9-годинну операцію. Перед тим лікарі 9 років тренувались робити такі операції тваринам – телятам і поросятам. Ця операція була проривом техніки, а не медицини. Серце приводив в рух механізм вагою 175 кг, що розміщувався на візку.

Зараз ви читаєте новину «Хірурги навчилися робити найпопулярнішу в світі операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути