Ексклюзиви
неділя, 16 січня 2022 08:20

Горів і мовчав: студент спалив себе в центрі столиці

Горів і мовчав: студент спалив себе в центрі столиці
Місце самоспалення Яна Палаха у Празі. Зараз там звели пам'ятний знак. Фото:https://www.janpalach.cz

Чеський студент Ян Палах спалив себе на Вацлавській площі в Празі 16 січня 1969-го. Протестував проти вторгнення військ СРСР на територію Чехословаччини. Помер від отриманих опіків. За три місяці підпалили себе 25 чехів. Семеро з них загинули.

Ян Палах був студентом спеціальності "історія та політекономія" філософського факультету Карлового університету в Празі. Того дня вийшов на Вацлавську площу в самому центрі столиці тодішньої Чехословаччини, підійшов до поштової скриньки і вкинув туди кілька листів. Потім піднявся площею вище до Національного музею, облив себе бензином і підпалив.

Зумів пробігти кілька метрів і потім упав. При цьому не видав жодного крику. В одному з надісланих листів він написав, що після окупації країни військами Варшавського пакту його народ "опинився на краю безнадії", тому він вирішив протестувати, щоб цим шляхом розбудити співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олекса Гірник 21 січня 1978-го спалив себе на могилі Шевченка

Ян Палах помер у лікарні через три дні після самоспалення. Його оплакувала вся країна. 25 січня 1969 року похорон Палаха на цвинтарі Ольшани перетворився на політичну демонстрацію. Могила стала місцем поклоніння, щодня туди приходили десятки людей. Через чотири роки, 25 жовтня 1973-го, агенти Служби національної безпеки викопали останки Палаха, кремували й відправили матері.

1991 року Палаха посмертно нагородили чеським орденом Томаша Масарика першого ступеня. У демократичній Чехії після Оксамитової революції відкрито пам'ятник і пам'ятну дошку на його честь.

В Празі пройшла багатотисячна демонстрація чеських студентів 17 листопада 1989-го. Її чеська поліція жорстоко розігнала. Почалася "Оксамитова революція". Представники влади зустрілися з лідером революціонерів Вацлавом Гавелом, почалися переговори. Той 26 листопада скликає мітинг. На маніфести вийшло 75% населення Чехословаччини.

Зараз ви читаєте новину «Горів і мовчав: студент спалив себе в центрі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути