пʼятниця, 22 листопада 2019 10:41

Голодомор - це покарання за антиколоніальну боротьбу українців - філософ

Голодомор - це покарання за антиколоніальну боротьбу українців - філософ
Родову пам'ять про Голод не витравиш забороною говорити про це у публічному просторі. Фото: Уніан

Питання засудження організаторів Голодомору залишається відкритим. Маємо визначитись, хто був ініціатором злочину - комуністична партія на чолі з Йосипом Сталіним, імперське налаштування компартії, чи росіяни, вважає філософ Сергій Дацюк.

"Марксизм сам по собі не містив установок з ідеями поневолення чи покарання за класовою ознакою. В основі Голодомору лежала імперська установка на підпорядкування України, як колонії. Якщо назвати відповідальними російських керівників з імперською установкою, незалежно від того були вони комуністами чи ні, це принципово змінює ситуацію. Тоді Голодомор - це покарання за антиколоніальну боротьбу українців, а не за антикомуністичну чи класову боротьбу. Змінюється контекст. Голодомор стає не прокомуністичним, а дією імперською. Відповідальність має нести не комуністична партія, а російська комуністична партія з установкою на імперськість та прихильники імперії в Україні", - поділився з кореспонденткою Gazeta.ua Сергій Дацюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голих жінок виводили на мороз - з чого починався Голодомор

Якщо в публічному просторі говорити про Голодомор було заборонено, то зберігати колективну пам'ять у внутрішньосімейній комунікації було можна. Її підтримували свідчення, описи, наративи.

"Родову пам'ять про Голод не витравиш забороною говорити про це у публічному просторі. Родова пам'ять є частиною колективної і рано чи пізно вона спрацьовує на публічному рівні. Частиною колективної ментальної пам'яті є захист своїх позицій. Відвойовування і захист свого може бути кривавим. Це одна з причин, чому ми не розгорнули фронтальну війну з Росією. Це не питання страху Голодомору, це питання досвіду колективної пам'яті. Якщо ми будемо захищати свою землю це призведе до великих втрат. Між нашими країнами надто велика геополітична розбіжність", - пояснює філософ.

Американський бізнесмен Морґан Вільямз зібрав найбільшу в світі колекцію картин, присвячених Голодомору. За 25 років він придбав понад 400 робіт українських художників.

Зараз ви читаєте новину «Голодомор - це покарання за антиколоніальну боротьбу українців - філософ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути