середа, 25 квітня 2018 10:20

Героя роману Даніеля Дефо малював Тарас Шевченко

Героя роману Даніеля Дефо малював Тарас Шевченко
"Робінзон Крузо", мал. Т. Г. Шевченка, 1856. Фото: litopys.org.ua

25 квітня 1719 року у Лондоні вийшов роман англійського письменника й публіциста Даніеля Дефо (1660 - 1731) "Життя та дивовижні пригоди Робінзона Крузо", про чоловіка, який провів на безлюдному острові 28 років. Тираж кілька разів додруковували. "Пригоди Робінзона Крузо" стали світовим бестселером. Французький філософ Жан-Жак Руссо називав його єдиним твором, на якому слід виховувати юнацтво.

Перший твір був написаний у вигляді автобіографії — щоденника головного героя, британського моряка. Йому через аварію корабля довелося жити на безлюдному тропічному острові в гирлі річки Оріноко 28 років і 2 місяці і 19 днів. Повна назва твору "Життя, незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Кукурузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років у повній самотності на безлюдному острові біля берегів Америки поблизу гирла річки Оріноко, куди він був викинутий корабельною аварією, під час якої весь екіпаж корабля крім нього загинув, з викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим". Книга започаткувала класичний англійський роман і породила моду на псевдодокументальну художню прозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландський моряк прожив самітником на острові 4 роки і чотири місяці

На написання твору Дефо надихнула історія шотландського моряка Александра Селькірка. Під час одного з конфліктів із капітаном у жовтні 1704 року його висадили на безлюдному острові неподалік берегів Чилі. Селькірк узяв із собою мушкет, порох, теслярські інструменти, ніж, одежу й Біблію. Часто читав її. Зокрема, щоб не забути англійську. 2 лютого 1709-го корсарське судно "Герцог" забрало його з острова. За словами очевидців, від радості Селькірк ледь не збожеволів. Згодом журналіст Ричард Стіл написав статтю, де змалював пригоди моряка. Зауважив: "Його дуже цікаво слухати, він тверезо мислить і вельми живо описує перебування своєї душі на різних етапах такої тривалої самоти". Після повернення на батьківщину історія життя і порятунку Александра Селкірка набула великого поширення і, очевидно, надихнула Дефо на створення роману. Книга Дефо виявилась настільки популярна, що до кінця року була перевидана ще три рази і того ж таки року вийшло друком два продовження роману під назвами "Подальші пригоди Робінзона Крузо" і "Серйозні роздуми Робінзона Крузо"

Перший вільний переклад-переказ на українську мову "Робінзона Крузо" Дефо під назвою "Робінзон Крузо. Повість повчальна для молоді" було здійснено у 1877 році Орестом Авдиковським (Львів, 1877). У 1856 році на засланні Тарас Григорович Шевченко створив малюнок на тему цього твору "Робінзон Крузо".

71-річний Дефо винайнав кімнату в найбіднішому кварталі Лондона. Там і помер 26 квітня 1731-го. Письменника поховала господарка будинку за власний кошт. А щоб покрити збитки, розпродала скромний скарб покійного. Родина Даніеля Дефо довідалася про його смерть із ранкових газет.

Зараз ви читаєте новину «Героя роману Даніеля Дефо малював Тарас Шевченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути