понеділок, 29 жовтня 2012 11:54

Георгію Жукову виносили догану за двоєженство
5

10 травня 1945-го. Маршал Жуков у Берліні
Фото: Фото: ul.kp.ru
Маршал Жуков з дочкою Ерою, 1945 рік
Жуков з дочками. Справа наліво: Елла, Ера, Маша
1972 рік. Георгій Жуков з дружиною Галиною (ліворуч) і дочкою Машею у себе на дачі
Георгій Жуков з дочкою Машею читають "Комсомолку", 27 квітня 1970

Сенсом життя для Георгія Жукова стали військова служба та жінки. Односельці розповідали про його суперечку з поштарем Філею через Маню Мельникову, яка подобалася обом. Філя побачив, як Жуков танцює з дівчиною. Схопив револьвера й погрожував убити Георгія. Однак той вирвав у суперника зброю, закинув її у кущі і танцював далі.

Згодом майбутній маршал покохав Нюру Синельщикову. Але та вийшла заміж за іншого. Жуков приїхав у село і несамовито кричав: "Нюрка, что же ты наделала?!" Рідні насилу заспокоїли його. Усе життя Георгієві було нестерпно згадувати, що дівчина обрала не його.

Під час Громадянської війни, 1919 року, помічник командира взводу Жуков у битві під Царициним (згодом Сталінград) отримав тяжке поранення у ліву ногу та лівий бік. Із поля бою його виніс політрук Антон Янін. У лазареті за ним доглядала Поліна Волохова, а за Жуковим — її молодша сестра Марія. Георгій покохав дівчину і називав "незабудкою" за блакитні очі. Однак сестри повернулися до батьків у Полтаву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні ставлення до пам'ятників сталінське - історик

1920 року ескадрон Жукова квартирував у селі Анна Воронезької губернії. Одного разу він помітив, як двоє юнаків чіплялися до молодої жінки, вчительки Олександри Зуйкової. Георгій вступився за неї, а опісля узяв на службу писарем. Між ними виникли почуття.

Антон Янін з дружиною Поліною Волоховою жили у Мінську. Туди ж 1922 року перевели Георгія. Він побачив Марію, і в його серці прокинулося старе почуття. Вони почали жити разом. Маршал навіть хотів одружитися, та його кохана була активною комсомолкою і реєстрацію шлюбу вважала пережитком минулого.

1928 року Шура народила доньку Еру. А через рік Марія подарувала Георгієві ще одну дівчинку — Маргариту.

Закінчилась ця драма по-радянському. Олександра написала на Жукова заяву до парторганізації. Особиста справа розтяглася майже на півроку.

За цей час померла від тифу Поліна, і в Яніна на руках лишився трирічний син. Тоді він сказав Жукову:

— Ти заплутався. Забудь про Марію та доньку, я про них сам подбаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшли переклади західних досліджень про Другу світову війну

Антон запропонував Марії відвезти її з немовлям до Мінвод, де жила його рідня. Та погодилася.

1941 року полковник Янін добровольцем пішов на фронт, а через рік загинув під Сталінградом.

Жукову винесли догану за двоєженство й поставили ультиматум: якщо він не повернеться до Зуйкової, то буде виключений з партії. Відтоді вони стали вважатися офіційним подружжям, хоча розписалися лише 1953 року. А Шура за цей час народила ще одну доньку — Еллу.

Узимку Жуков з дітьми каталися на лижах та ковзанах, а влітку — плавали та грали в теніс. У вільний час маршал полював, рибалив, збирав гриби.

— Не пам'ятаю випадку, коли б із полювання він повернувся з порожніми руками. Скільки часу ми з мамою витратили, аби обскубати диких качок та гусей! — згадувала Елла.

На початку Другої світової війни Олександру з дітьми евакуювали до Куйбишева. А в житті Жукова з'явилася молодший лейтенант медслужби Лідія Захарова.

Ліда двічі була вагітною і двічі робила аборт. Обидва рази могла народити хлопчиків, про яких Жуков мріяв усе життя. Та Захарова не хотіла мати дітей від одруженого чоловіка.

У червні 1946 року Георгія Костянтиновича звинуватили у "військовій змові", виключили з ЦК і відправили керувати Одеським округом. Він поїхав на південь з Лідою. Зуйкова тривалий час не знала про існування суперниці. А коли довідалася, то написала заяву до НКВС з вимогою вислати Захарову з Одеси. Ліду звільнили з роботи, однак вона не покинула Георгія і поїхала за ним до Свердловська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал Григоренко плакав, дізнавшись, що його позбавили радянського громадянства

Тим часом, за особистим розпорядженням Сталіна, агенти КДБ здійснили обшук московської квартири Жукова. Знайшли 20 золотих годинників, 15 кулонів і каблучок, а на дачі — більше 4000 метрів шовку, парчі, оксамиту, 44 килими і великі гобелени, вивезені з Німеччини, а також 60 картин класичного живопису та багато чого іншого. Маршала звинуватили у моральній розбещеності. Він визнав себе винним, а також покаявся за свій зв'язок із Захаровою.

Ліда зібрала речі і повернулася до Москви. Там одружилася зі зв'язківцем Валентином Ігнатюком. Вони прожили разом майже сорок років, доки на початку 90-х Захарова не загинула в автокатастрофі.

Наступним коханням Жукова стала військовий лікар Галина Семенова, молодша від нього на 30 років. Георгія полонили її зелені очі. 1951 року Галина завагітніла, але стався викидень.

— Не засмучуйся, — заспокоював її Георгій. — Можна ж спробувати ще.

І ось 19 червня 1957 року народилася донька Маша.

За цей час кар'єра Жукова стрімко пішла вгору: після смерті Сталіна він стає спочатку першим заступником, а потім міністром оборони. Тоді ж, очевидно, під тиском партії, реєструє шлюб із Олександрою Зуйковою. Та після народження Маші розмова заходить про розлучення. Перший секретар ЦК Хрущов звинуватив маршала в "аморалці" і заявив, що за позашлюбних дітей із офіцерів погони знімають. Георгій Костянтинович відрубав:

— Не лізьте в моє особисте життя!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Горі хочуть повернути на місце пам'ятник Сталіну

Після народження Маші Жуков заговорив про розлучення

Ця історія співпала з черговою "опалою" маршала. Приводом стала спроба сформувати підрозділи для диверсійно-розвідницької діяльності — попередників сучасних спецчастин на зразок групи "Альфа". Хрущов сприйняв це як підготовку до державного перевороту. У березні 1958-го Жукова відправили у відставку.

— Тільки не покидай родини, — благала Олександра Зуйкова.

Донька Елла згадувала:

Після народження Маші Жуков заговорив про розлучення

— Батько вважав, що ми з сестрою вже влаштовані, у кожної з нас своє життя, своя родина (Ера отримала фах юриста й одружилася з сином маршала Василевського Юрієм. Елла стала радіожурналістом та вийшла заміж за колегу Віктора Єрохіна. — "ГПУ"), а Маші потрібна підтримка. Він ішов з дому на декілька днів, потім повертався... і знову йшов. А в січні 1965-го пішов назавжди й оформив розлучення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не може бути, щоб в літературі про УПА був один роман" - Капранови

В Олександри загострилася гіпертонія, а в грудні 1967-го після інсульту її не стало.

Трохи пізніше у Галини виявили рак молочної залози. Операція не врятувала. Від цієї звістки у Жукова стався інсульт, його паралізувало. Галина вийшла на пенсію по інвалідності й доглядала за чоловіком. Домоглася запрошення кращих нейрохірургів світу. Однак їм так і не вдалося врятувати маршала від страшних головних болів.

13 листопада 1973 року Галини не стало. Жуков переніс новий інфаркт і лишився прикутим до ліжка. Серце ще працювало, але дихання підтримували штучно. 18 червня 1974 року він помер.

Його донька Марія передала Брежнєву останню волю батька: поховати просто у землі. Однак генсек вирішив по-своєму. Похорон маршала пройшов урочисто на Красній площі. Після офіційного прощання і кремації урну з прахом поставили до ніші в Кремлівській стіні та закрили кам'яною плитою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив, чому не потрібно шукати примирення вояків УПА та Червоної армії

1896, 1 грудня (19 листопада) — народився у селі Стрєлковка Калузької губернії у родині чоботаря Костянтина Жукова
1907–1915 — навчається у кушнірській майстерні в Москві
1915, 7 серпня — мобілізований на фронт під час Першої світової війни
1918–1919 — воює на боці "червоних" у Громадянській війні
1919 — отримує першу радянську нагороду — орден Червоного прапора
1928 — народжується донька Ера від Олександри Зуйкової
1929 — з'являється на світ дочка Маргарита від Марії Волохової
1937 — народжується донька Елла від Олександри Зуйкової
1939, 31 серпня — Жукову присвоюють звання Героя Радянського Союзу за перемогу над японцями на річці Халхін-Гол
1943, 18 січня — став маршалом Радянського Союзу
1944–1945 — командує військами І Білоруського фронту у Вісло-Одерській та Берлінській операціях
1945, 9 травня — підписує остаточну капітуляцію Німеччини
1945, 24 травня — приймає Парад Перемоги у Москві
1957 — народжується донька Марія від Галини Семенової
1969 — завершує книгу мемуарів "Спогади та роздуми"
1974, 18 червня — помирає. Похований у Москві на Красній площі біля Кремлівської стіни

Зараз ви читаєте новину «Георгію Жукову виносили догану за двоєженство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути