четвер, 18 жовтня 2012 21:37

В Україні ставлення до пам'ятників сталінське - історик
5

Пам'ятник П. А. Столипіну перед будівлею Міської Думи. Київ, Фото 1913 р.
Фото: Фото: sedmitza.ru
Демонтаж пам'ятника Столипіну в Києві, 19 березня 1917
Пам'ятник Катерині ІІ в Одесі
Євпаторія, барельєф Катерині Другій. За Указом Катерини в 1784 році м. Гезльов перейменоване в Євпаторію
1900-і роки. Залізна церква Іоанна Златоуста. Знаходилася на Галицькій площі (нинішньої площі Перемоги)

Нещодавно депутати Партії регіонів висловили пропозицію відновлення пам'ятника Петру Столипіну у Києві. Ми поспілкувалися з відомим істориком і києвознавцем Станіславом Цаликом про історію цього пам'ятника та доцільність його відродження.

Яка історія пам'ятника Петру Столипіну у Києві?

Столипін був прем'єр-міністром на той час, він був убитий в київському оперному театрі 1 вересня 1911 року. За заповітом він мав бути похований там, де його вб'ють, певно, передчував, що таке станеться. Тоді прийняли рішення, щоб назвати вулицю Столипінською (це теперішня вулиця Олеся Гончара) і спорудити пам'ятник. Його поставили у 1913-му біля Міською думи. Вона знаходилася на сучасному Майдані Незалежності між Поштамптом і Будинком профспілок. Цікава будівля, зі шпилем. Перед нею і поставили пам'ятник Столипіну, який був зображений в амбітній позі й дивився на Хрещатик.

Цей пам'ятник став першим у Києві, який прибрали після зречення Миколою другим престолу. Він став таким чином символом старого режиму, бо Столипіна вважали людиною Миколи ІІ.

Що залишилося від того пам'ятника?

По-перше, є фотографії, де дуже чітко все видно. Також є фото з відкриття, креслення. Тобто технічно його відновити або зробити подібний можна. Це більше питання історичне й політичне, ніж технічне.

Чи може пам'ятник Столипіну повторити долю монумента Катерині ІІ в Одесі?

З Катериною ІІ була трохи інша історія. Мені здається, що абсолютна вся преса її бездарно подала. Тоді Одеса боролася за гранти ЮНЕСКО зі збереження історичного середовища і була рекомендація ЮНЕСКО відновити цей пам'ятник, що вони, власне і зробили. Я не думаю, що ЮНЕСКО керувалося політичними мотивами. Просто було чітко сказано: для того щоб Одеса підпадала під критерії ЮНЕСКО, треба відновити пам'ятник.

В інших містах України також є пам'ятники і барельєфи Катерині ІІ і чомусь це нікого не хвилює. Це лише тоді схопили момент і почали спеціально витискувати з нього якусь політичну складову.

Вам відомі подібні спроби чи проекти відновлення пам'ятників часів Російської імперії в інших містах?

Крім того скандалу в Одесі, мені такі проекти не відомі. Я знаю, що в інтернеті полюбляють виставляти фотографію парку Шевченка, який колись звався Миколаївським парком, там був пам'ятник Миколі І. Мовляв, подивіться, тут колись стояв Микола І. Але я не чув, щоб хтось хотів його відновити.

З іншого боку, є добрий приклад на центральній площі Євпаторії. До 2500-ліття міста цю площу модернізували і поставили колосальну стіну з барельєфами людей, які прислужилися місту за всю його історію. Там є грецький засновник міста, турецький султан, кримський хан і серед них — барельєф Катерини ІІ. Це було до скандалу в Одесі, і нікому Катерина в Євпаторії не заважала і небо не впало. Там ніхто з цього не витискував політичну складову. Вона стоїть там у правильному контексті.

Взагалі в Україні дивне ставлення до пам'ятників, якесь сталінське уявлення. Мовляв, якщо пам'ятник — це ідол, кумир і перед ним треба бити лобом по постаменту. У Франції, наприклад, стоять пам'ятники героям, політична мода на яких пройшла. Була ж така сторінка, що Столипіна вбили у Києві і похований він тут. Відновили хрест на його могилі у Лаврі і також небо не впало. Мені здається, що цю тему політизують люди, які не дуже розуміються на історії.

Як, на вашу думку, буде виглядати пам'ятник російському міністру у столиці України?

У даному разі, зі Столипіним, це складне питання. З одного боку, саме він руйнував попередню систему кріпацького землеволодіння і робив хуторянське — те, що більш притаманне українському хліборобу. Індустріалізація, яку потім робив Сталін — це навпаки була відповідь Столипіну. Адже Сталін фактично приводив до стандарту часів Російської імперії, а Столипін упроваджував європейську систему. І, як не дивно, розвиток українського сільського господарства відбувся і завдяки столипінським реформам.

А з іншого боку, він же змальований і як негативний персонаж через відселення селян на Далекий Схід і в Сибір. Ми всі "забацані" радянськими штампами, тому що досі в пресі це подається так, як депортація кримських татар з Криму, коли їх за 24 години вкинули у товарні вагони і відправили невідомо куди. У столипінські часи це був добровільний процес. Більше того, давали "підйомні" кожні людині, яка добровільно згодиться поїхати туди. І ті, у кого не було землі і грошей, щоб землю придбати, вони одержували її безкоштовно. Плюс підйомні, плюс хата, плюс, плюс, плюс... Інша річ, що сам клімат там був не сприятливий і багато людей там дійсно полягли. І саме це Столипіну закидають.

Його також зображають як противника українського руху. Зокрема, йому приписують висловлювання, що поки він живий, у Києві не буде пам'ятника Тарасові Шевченку.

Я особисто не знайшов оригіналу цього висловлювання Столипіна і так само не знайшов звідки ця фраза взята. Можливо, він десь це і говорив, я не поручитися за це, але я не знайшов. Пам'ятник Шевченку у Києві планували, на це була згода Київської Думи, перед якою потім і поставили пам'ятник Столипіну. Якби сказав, то, думаю, Київська міська управа не обговорювала б спорудження пам'ятника Шевченку. Згода управи була. Це чітко видно зі щоденника Чикаленка. Він очолював комісію зі спорудження пам'ятника Шевченку в Києві, яка мала з управою суперечки щодо місця пам'ятника. Тобто питання про те що ставити не було, це вже було вирішено. А потім почалася світова війна і обом сторонам було вже не до пам'ятника. Але загалом, якби Столипін сказав щось подібне, то міська управа не могла б робити подібні речі у жодному разі. Ця фраза може бути легендою.

Як можна оцінити ідею відновлення пам'ятника Столипіну з точки зору сучасного вигляду Майдану Незалежності?

По-перше, там зараз Майдан. По-друге, без будинку Міської думи він виглядатиме зовсім інакше символічно. Мені здається, що всі спроби механічно відновлювати те, що було колись, не враховуючи забудову, яка склалася за сто років, є неправильними. Такою, наприклад, є спроба відновити біля цирку "залізну церкву", яка колись стояла на Єврейському базарі (сучасна Площа Перемоги - Gazeta.ua). На її місці зараз фактично стоїть цирк. Інколи це виглядає, як пародія. Так і у випадку Столипіна. Я не думаю, що можна знайти фундамент пам'ятника і там його поставити. Майдан є центральною площею не лише Києва, а й України. І раптом там поставити пам'ятник, який набуде вже певного символічного значення... Ця ідея дуже нагадує провокативну акцію.

Зараз ви читаєте новину «В Україні ставлення до пам'ятників сталінське - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути