понеділок, 05 листопада 2012 16:21

Фотографії воїнів УПА колишня повстанка ховала на горищі
7

Справа наліво: Юрій Фесюк (псевдо Аскольд), Степан (Стьопа) — брат покійної Параски Гуцуляк, Василь Сербенюк (Мороз) — загинув на очах Марічки Гуцуляк. Двох наступних повстанців Ганна Жупанська не впізнала. Перший зліва — районний провідник Петро Сербенюк
Ряд внизу – 1-й зліва Степан Гуцуляк (Стьопа), посередині Василь Сербенюк (Мороз), 3-й зліва Юрчик Фесюк (Аскольд). Верхній ряд невідомі
 1-й верху зліва Василь Сербенюк (Мороз), посередині верху – Степан Гуцуляк (Стьопа), 3-й зліва Юрчик Фесюк (Аскольд). Внизу у кашкеті невпізнаний
Стоять 1-й зліва Степан Гуцуляк (Стьопа), 2-й зліва Василь Сербенюк (Мороз), 3-й зліва невпізнаний, 4-й зліва Юрчик Фесюк (Аскольд). Сидить – невідомий. Ганна Жупанська каже, що по строю видно чоловік був вищий за чином
1-й зліва Степан Гуцуляк (Стьопа), другий чоловік невідомий

Кілька десятків чорно-білих фотокарток воїнів Української повстанської армії й зачитаний "Кобзар", виданий на початку 1920-х, знайшов 34-річний Андрій Мигалюк у селі Воскресинці Коломийського району на Івано-Франківщині. На сховок натрапив, коли прибирав у будинку, що дістав у спадок від покійної родички Параски Гуцуляк.

— На стрісі було все захаращено, — розповідає він. — Ніхто там не прибирав від 1998 року, як вона померла, — підставляє драбину й лізе на горище. — Сушениці ще висіли і трави, бо лікувалася ними. Прибирав два дні, а потім став роздивлятися, чи не тече часом дах. Дивлюся, між кроквою та черепицею якийсь пакунок у газеті. Розгорнув — а там фотографії.

Стара дерев'яна, мащена глиною, але ще добротна хата стоїть у центрі села. Батько колишньої власниці Михайло Гуцуляк був у Воскресинцях священиком. Андрій Мигалюк дістає із шафи портрети: Михайло та Євдокія Гуцуляки у весільному вбранні. Першою на світ у них з'явилася Марічка, потім Степан, а далі Параска. Євдокія померла під час пологів за наймолодшим Миколою. Михайло вдруге не одружувався. Коли в Коломиї вербували в УПА, склав присягу й отримав псевдо Тато. За ним пішли й діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми знали, що не переможемо, але мусили воювати", - у Києві святкують 70-річчя УПА

— У селі вони мали конспіративну хату й переховували партизанів, — згадує колишня станична повстанців 86-річна Ганна Жупанська, яка живе по сусідству. — Хтось на них доніс, зав'язалася перестрілка. Василь Сербенюк — псевдо Мороз — застрілився на подвір'ї, щоб не здатися живим. Люди кажуть, що Марічка вмерла від побаченого — серце розірвало. Ми виділи, як її тіло, без ран, волокли по землі. Було то в 44-му по Михайлі (після 21 листопада. — Gazeta.ua).

Зберігся лист Степана до сестри Параски. Андрій Мигалюк знайшов його між старими фотокартками Гуцуляків. "Слава Ісусу Христу! Дорогенька сестричко, знаю добре, що ти переживала великі муки тої суботи по Михайлу, — пише він. — Бо добре знаю по собі, але я переживав не одну муку, що не змогли помогти Марічці... Мені тої днини так було прикро, думав життя собі відібрати".

Чорнило вицвіло, не все можна розібрати. Параску й Миколу арештували того ж 1944-го. Михайло загинув 16 квітня 1945-го, було йому тоді 57.

Ганна Жупанська одягає окуляри й бере фотографії. Більшості з односельців на них уже немає серед живих. Упізнає брата Параски Гуцуляк Степана — псевдо Стьопа. Після арештів і смерті Марічки він переховувався. Загинув у рідному селі наприкінці 1948 року. До 1990-х із Гуцуляків дожила тільки Параска.

— Мені здається, що вона не до кінця повірила в незалежність України, тому нікому не розповідала про фотографії, — припускає Андрій Мигалюк, показуючи її вцілілі паспорт, трудову книжку, довідку про реабілітацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикарпаття відзначило 70-річчя проголошення Акту відновлення Української Держави

На спецпоселення жінку вислали в Тайшетський район Якутії. Звільнили тільки 1960-го. Параска влаштувалася на рудовидобувний комбінат у Краснодарському краї в Росії. Додому повернулася через сім років.

Знімки їй міг передати брат Степан. Везти їх із собою до Сибіру жінка не могла: за знайдені при обшуку фото до терміну могли додати кілька років. Мабуть, зберігала десь у селі, а коли повернулася на батьківщину, віднайшла їх і переховала.

— Гляньте, які то були люди, — Андрій Мигалюк простягає фото. — У них щасливі обличчя.

Станична Сосна носила повстанцям їжу

Ганна Жупанська сама відбула в сибірському спецпоселенні 18 років. 15 травня 1946-го 25-річну станичну засудили за те, що збирала й доставляла продукти українським партизанам. Люди в селі про це знали. Приносили хліб, квасолю, зерно.

— Харчі носила до сусіднього лісу й там лишала. Казали тільки місце, — розповідає жінка. — Був приказ віднести, скинути, не зглядуватись. Ідемо так, ніби на поле працювати, а потім мали стрільче (зустріч. — Gazeta.ua). Ніхто нам не довіряв: зрадників багато було.

Каже, що відтоді, як склала повстанську присягу, по імені її ніхто не кликав — мала псевдо Сосна.

— Ми пройшли курс, як рану треба завити, допомогу надати. А як тішилися з дівчатами, що можемо робити щось для України. Уже зараз нема таких людей, — витирає сльози.
Заарештованих повстанців везли до катівні НКВД у Коломиї.

— То велика тюрма, — веде далі жінка. — У камері спали на підлозі — було нас, жінок, стільки, що як оберталася одна, то мусили всі. Як чуємо ключі задзенькають, кожній волос стає дибки. З допитів приносять за руки й ноги, кинуть до нас. Тримали мене там півроку.

Згадує, що того дня, коли її, 13-річного брата Петра й маму вивозили до Сибіру, випав перший сніг. Брат ходив до школи, був здібний до науки. Коли їх забирали, то взяв із собою книжки — не знав, куди їде. Майно родини конфіскували.

— Була добротна хата, стайня, кінь, корова, телиця, свиня. Не позволили навіть зарізати курку та з собов узяти. По дорозі до Сибіру їли кропиву та мерзлу мандебурку (картоплю. — Gazeta.ua).

Зараз ви читаєте новину «Фотографії воїнів УПА колишня повстанка ховала на горищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

584

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути