понеділок, 29 жовтня 2012 17:48

"Ніхто не може звинувачувати УПА у співпраці з німцями" - Яневський видав нову книгу
5

Фото: Фото: Ольга Скороход

25 жовтня в Національній Парламентській бібліотеці України доктор історичних наук, відомий телеведучий та журналіст Данило Яневський презентував свою нову книгу "Проект Україна : Жертва УПА, місія Романа Шухевича".

Популярність автора й тематики забезпечила на зустрічі повний аншлаг. Модератором був відомий письменник Андрій Курков.

Сам Яневський, говорячи про новацію своєї книги, висловився так: "Ця книжка — історія про людей. Наприклад, маю питання: скільки ви можете протриматися взимку в лісі без води, харчів, одягу і медичної допомоги? Один з командирів УПА пише у спогадах про зиму 1946-47-го: "Нарешті будемо зимувати у людських умовах — ми собі встигли зробити бункер". 2 х 3 х 6 метрів на 28 людей, здорових мужиків, де вони жили 5 місяців!"

Написати нову працю його підштовхнуло перебування у Чикаго, де він взявся упорядкувати місцевий архів ОУН.

"Вбивають чоловіка, дітей, один якимось чудом рятується. Були відомості, що матір зв'язкова УПА чи ОУН. Її виводять до лісу, катують по-звірячому, потім вбивають. А за тим настає групове гвалтування трупа. Читати це неможливо! І моє питання, яке я ставлю сам собі і питаю вас: якби це зробили з вашою сім'єю, то що ви робили б? Я б воював з УПА. Ось і вся історія УПА!", емоційно презентує свою працю Яневський, кілька разів від хвилювання й нього зривається голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські повстанці зачитувались творами Редьярда Кіплінга та Джека Лондона

Працюючи з новими джерелами, Яневський відкрив для себе, що у відомій на сьогодні історії ОУН багато чого "не сходиться".

"Українська повстанська армія як вертикальна структура ніколи не існувала з огляду на воєнний час. Цього не давали зробити ні німці, ні комуністи. Ніхто не може звинувачувати УПА у співробітництві з німцями. А не було його тому, що німці заважали створювати УПА", - вважає Яневський.

"На Західній Україні закінчилася історія збройного спротиву лише тому, що закінчилися мужчини, які могли тримати зброю. На 8 мільйонів людей населення окупаційний комуністичний режим ввів Четвертий український фронт у повному складі (500 тисяч вояків із важким озброєнням), 31-а армія (100 тисяч осіб із важким озброєнням), 6 каральних професійних дивізій НКВС. Це не рахуючи підрозділів СМЕРШу і територіальних відділів НКВС", - підкреслив Яневський.

Боротьбу УПА історик вписує у серію ключових явищ в історії України.

"За тридцять років – між 1921 і 1949 – фізично було знищено 20 мільйонів людей. Це найбільша демографічна катастрофа в історії Європи за тисячу років. Нічого подібного жоден народ у світі не переживав. Це знищення відбувалося у два етапи. Перший – в підрадянській Україні у звірячий спосіб. На сучасній західній Україні людей рубали так, як комбайн рубає жнива. Комбінація українець і греко-католик – це був смертельний набір".

Оцінюючи роль історії в сучасній Україні, і зокрема історії УПА, Яневський додав:

"Українці – це народ зі стертою пам'яттю. Залишилися окремі шматки... Українському народу переписали історичну пам'ять і тепер він потребує тільки одного – щоб його залишили в спокої, щоб йому не говорили: ось це правда, а це ні".

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто не може звинувачувати УПА у співпраці з німцями" - Яневський видав нову книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

124

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути