Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2012 15:53

Українські повстанці зачитувались творами Редьярда Кіплінга та Джека Лондона
5

Фото: Євген Джумига

25 жовтня в одеському Єврейському культурному центрі відбулася чергова лекція Вільного університету Українського клубу Одеси. Про ідеологію Організації українських націоналістів (ОУН) одеситам розповів український історик Володимир В'ятрович.

Володимир В'ятрович виділив декілька етапів в історії ОУН. На його думку, протягом 1920-их-1930-их років українському національному визвольному руху були притаманні авторитарність та радикалізм. 1940-і та 1950-і роки відзначилися кризою внутрішнього авторитаризму та появою соціально-демократичних гасел в програмі організації. "І сам рух, і його ідеологія дорослішали. Вони ставали більш зрілими", - наголошував історик.

Лектор відзначив, що значний вплив на формування свідомості учасників національно-визвольного руху мала художня література. Окрім творів українських авторів, наприклад, "Холодний Яр" Юрія Горліс-Горського, вони читали класиків світової літератури. Особливою популярністю серед молодих повстанців користувалися романи Редьярда Кіплінга та Джека Лондона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні відзначається 70-а річниця УПА

Лекція викликала жвавий інтерес серед слухачів. Історик більше години відповідав на запитання учасників заходу. Декілька з них торкалися проблеми євреїв та ОУН. Відповідаючи, історик зазначив, що дане питання ніколи не було головним в ідеології ОУН, а його члени ставилися до євреїв по-різному.

"В історії Другої світової війни ми можемо знайти випадки, коли члени ОУН брали участь у ліквідації євреїв в різних допоміжних німецьких структурах. В історії ОУН Другої світової війни можемо знайти багато інших випадків, коли члени ОУН рятували євреїв. Один із них, керівник Нікопольського районного проводу Федір Вовк чи Іван Вовчук, інший його псевдонім, рятував євреїв на Нікопольщині, а у 1993 році його визнали праведником народів світу", - відзначив Володимир В'ятрович.

Історик розповів і про участь євреїв у національно-визвольному русі. Володимир В'ятрович згадав про єврея Гірша Келлера, який перебував у лавах українських повстанців, а у 1944 році був засуджений радянською владою. Гірш Келлер став одним з керівників Кенгірського повстання у Кахахстані 1954 року.

Перед лекцією та після її завершення усі бажаючі могли придбати книжку Володимира В'ятровича "Історія з грифом "Секретно".

Зараз ви читаєте новину «Українські повстанці зачитувались творами Редьярда Кіплінга та Джека Лондона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути