неділя, 14 жовтня 2012 11:07

В Україні відзначається 70-а річниця УПА
15

Центр дослідження визвольного руху опублікував підбірку архівних фото бійців УПА
Фото: Фото: cdvr.org.ua

Сьогодні, 14 жовтня, в Україні відзначають 70-річчя створення Української повстанської армії.

14 жовтня — велике свято Покрови Пресвятої Богородиці, коли українці традиційно святкують день Козацтва, Свято української зброї і день Українського Війська. Пізніше цю дату було визнано днем утворення Української повстанської армії (УПА).

"Ця дата є символічною. Але тут є як певний символ, так і історичний момент", - розповів у коментарі Gazeta.ua історик Іван Патриляк.

"Будь-яка структура не створюється за день, чи за два дні. Тому, якщо говорити про створення УПА, воно почало формуватися від вересня 1942 року і закінчила формувалися десь до липні 1943. У цей період вже були певні зіткнення, боротьба. А от щодо дати, то її вибирали вже більш символічно пізніше у 1947 році", - пояснив він.

День УПА досі не святкується на загальнодержавному рівні, оскільки досі в країні немає єдиного ставлення до тих подій. Патриляк переконаний, що такі розбіжності у громадській думці пов'язані із більшість українців ще нічого не знає про повстанську армію. У людей, особливо на сході та півдні країни, є лише одні знання про ці події – сформовані радянською пропагандою.

"Якщо не буде виважена, цілеспрямована, потужна державна політика і державна програма формування української нації, якщо не будуть фінансуватися відповідні структури, які будуть працювати цілеспрямовано у цьому напрямку. То ніколи нічого не буде. Тому що пропаганда, просвітництво, наука — це ці три речі, які можуть до кінця сформувати українську націю", - підкреслив історик.

На честь 70-річчя створення УПА Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська обласні ради оголосили 2012 рік роком Української Повстанської Армії. Водночас, декілька народних депутатів  вносили постанову до ВР щодо святкування 70-річчя УПА на загальнодержавному рівнів, але ініціатива підтримана не була.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відзначається 70-а річниця УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

233

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути