четвер, 30 червня 2011 20:29

Прикарпаття відзначило 70-річчя проголошення Акту відновлення Української Держави
5

Фото: Фото: Ксенія ЛІЩИНСЬКА

В Івано-Франківську на майдані Шептицького з нагоди 70-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Держави відкрили меморіальну дошку та провели урочисте віче.

Нагадаємо, що на цьому ж місці 12 липня 1941 року відбулося виголошення Акту відновлення Української держави, проголошеного у м. Львові 30 червня того ж року Організацією Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери.

В урочистостях взяли участь представники обласної та міської влади, колишні вояки УПА, очевидці та громадськість. Промовці - голова обласної ради Олександр Сич, секретар міськради Руслан Марцінків, голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський – підкреслили, що це знакова подія в складному процесі українського державотворення. Священники українських традиційних церков освятили меморіальну дошку.

Сич зазначив, що проголошення Акту відновлення Української Держави у Львові 30 червня 1941 року стало ключовою ланкою у державницькому ланцюжку, який тягнеться на нашій землі від князівських, а, може, й докнязівських часів. І вінцем його стала сучасна Українська Держава.

"Якби ми не мали таких кроків державотворення, такої традиції боротьби, то не відомо, якою навіть за ознакою була б наша держава", - наголосив голова облради.

Також він нагадав слова із гімну ОУН: "Бо плач не дав свободи ще нікому, а хто борець, той здобуває світ" - і закликав усіх присутніх кріпитися духом, брати приклад з наших славних попередників і робити те, що нам належить робити, не зважаючи на обставини.

"Боронь Боже, аби нам в історії знову довелося відновлювати Українську Державу. Гуртуймося, не плачмо, цінуймо існуючу Українську Державу і спільними зусиллями розбудовуймо її", - завершив свій виступ Сич.

Марцінків подякував ветеранам УПА, що були присутні на віче, за неоціненний внесок у незалежність України.

"Не треба зараз сидіти і плакати, що нами керує українофобський уряд, що не все складається так, як хотілося б. Всі разом ми зможемо отримати незалежну державу не тільки за формою, але й за змістом", - переконаний він.

Володимирський наголосив, що 70 років тому українська нація вкотре задокументувала свою волю до суверенного національного життя і цей Акт став дороговказом на шляху її історичного становлення.

"На жаль, на 20-му році незалежності України, нас, ветеранів визвольної боротьби, офіційно не визнано як борців за самостійну Україну. Проте наші кати, енкаведисти і вся комуністична нечисть у пошані", - резюмував колишній "упівець".


Зараз ви читаєте новину «Прикарпаття відзначило 70-річчя проголошення Акту відновлення Української Держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути